Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naša stranka

Arnaut traži odgovore od Schmidta: Zašto Krišto i Tadić nisu u zatvoru?

Sarajevo: Predsjednik Naše stranke Edin Forto obratio se medijima
27.09.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik Nase stranke (NS) Edin Forto i poslanici u Predstavnickom domu PSBiH - Predrag Kojovic, Damir Arnaut i Mirjana Marinkovic- Lepic, te predsjednica GO NS Sabina Cudic. Na konferenciji je prezentiran program ustavnih promjena. Damir ArnautrPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

“Nemojte ugrožavati napredak postignut od strane opozicije iz oba entiteta u borbi protiv korupcije, uključujući kroz rad Istražne komisije o stanju u pravosuđu, o kojem smo Vas nedavno detaljno upoznali”

Nakon što je dobio potvrdu da Christian Schmidt planira nametnuti diskriminatorna rješenja na Ustav FBiH, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut tražio je odgovore zašto Visoki predstavnik pomaže koruptivnim snagama u našoj zemlji.

Arnautova pitanja, postavljena u skladu s Poslovnikom državnog Parlamenta, prenosimo u cjelosti:

“Vaša ekselencijo,

Prošle sedmice postavio sam Vam poslaničko pitanje da li planirate nametnuti izmjene Ustava FBiH na način da poništite odredbu koja garantuje jedno mjesto u Domu naroda tog entiteta bar jednom pripadniku svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona ako je izabran. Na sastanku u OHR-u prošle sedmice, Vaši saradnici su mi potvrdili da to planirate uraditi.

Sada pišem da Vas pitam zašto.

Takva odluka ne bi implementirala presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, već bi nametnula naknadne neutemeljene zahtjeve Borjane Krišto. Ona je osporila navedene odredbe Ustava FBiH, ali je taj Zahtjev povukla nakon što ju je sudija Tadić obavijestio da nije mogao osigurati pet potrebnih glasova. Kao kolega advokat, svjesni ste da su i gđa. Krišto i g. Tadić u najmanju ruku trebali biti izbačeni iz advokatskih komora zbog upuštanja u ovakvu ex parte komunikaciju. S obzirom na ozbiljnost prekršaja, oboje bi čak završili u zatvoru u manje korumpiranoj zemlji, poput Njemačke. Umjesto toga, Vaša planirana odluka bi nagradila njihovo koruptivno ponašanje.

Šta više, činjenica da sudija Tadić nije mogao ispuniti svoje obećanje ukazuje da se niti jedan od troje stranih sudija nije složio sa HDZ tvrdnjama da su navedene odredbe Ustava FBiH u suprotnosti sa Ustavnom BiH. Kako je Ustav BiH integralni dio Daytonskog sporazuma – Aneks 4 istog – Vaša planirana intervencija bi taj Ustav potkopala.

Stoga Vas potičem da to ne radite. Nemojte ugrožavati napredak postignut od strane opozicije iz oba entiteta u borbi protiv korupcije, uključujući kroz rad Istražne komisije o stanju u pravosuđu, o kojem smo Vas nedavno detaljno upoznali. S obzirom da smo to uradili unutar delikatnih ograničenja Daytonske strukture, također tražim da ne ugrožavate esencijalne elemente iste. Ako to uradite, takvi napori neće više biti mogući tokom idućih decenija, a korupcija će cvjetati.

Ja razumijem – kako je potvrđeno od strane Vaših saradnika – da Vi osjećate institucionalnu obavezu da sprovedete Sporazum o „legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda“ – potpisan od strane Bakira Izetbegovića i Dragan Čovića, u prisustvu OHR i Zapadnih ambasada, u Mostaru prije dvije godine. SDA i HDZ, skupa sa svojim partnerima iz SNSD i DF, međutim, ne govore u ime nas ostalih. Te stranke pogotovo ne govore u ime nekorumpiranih snaga u ovoj zemlje, već pokušavaju solidificirati zarobljenost države. Insistiram da ih ne ojačavate”, navedeno je Arnautovom pismu.