Nikšić: Referendum o Danu RS vrhunac urušavanja države

nermin-niksic-ak-26-874×492

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ocijenio je danas da organizacija referenduma o Danu Republike Srpske predstavlja vrhunac urušavanja države, nazivajući ovaj čin neustavnim i nezakonitim pokušajem poništavanja odluka Ustavnog suda BiH.

– Ne postoji ustavni osnov za organiziranje referenduma o presudama Ustavnog suda BiH, jer su odluke Ustavnog suda konačne, obavezujuće i svako njihovo neprovođenje predstavlja krivično djelo – podsjetio je Nikšić u saopćenju za medije.

Podvukao je da Bosna i Hercegovina ima institucije od kojih očekuje da procesuiraju sve one koji ne provode odluke Ustavnog suda i ugrožavaju pravni poredak u BiH.

Za njega vrijeme zakazivanja referenduma, sedam dana prije lokalnih izbora, dovodi u pitanje integritet izbornog procesa.

– Nadam se da je i njima jasno da je održavanje bilo kakvih referenduma u izbornoj godini nedopustivo i da će sigurno dovesti do velike krize u BiH, što može imati nesagledive posljedice – upozorio je Nikšić.