Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDP-a

Nikšić za BHT: Oni koji su prihvatali zagrljaj SDA ostajali su “donji”

niksic

SDP ima rezervu prema izjavama Bakira Izetbegovića. Zbog toga sumnja u njegovu iskrenost.

Jako je upitna iskrenost lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je pozvao i Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH da bude dio ideološkog pomirenja ljevice i desnice, rekao je u intervjuu u emisiji “Jedan”, koja će biti emitirana u četvrtak, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

“Mi u ovom trenutku nismo spremni na razgovore sa Strankom demokratske akcije iz prostog razloga što smatramo da su oni relativni pobjednici ovih izbora i da treba da ponude rješenje za državu Bosnu i Hercegovinu. Ne možemo preći preko nekih svari u kampanji kada smo proglašavani izdajnicima, onima koji su se sa dušmanima BiH dogovorili o podjeli države i sada nakon izbora odjednom: Puj pike ne važi, znate vi bi ste sada trebalo da nam pomognete da napravimo vlast”, govori Nikšić.

On tvrdi da svi vole SDP-ov patriotizam jer, kako kaže, “znaju da SDP stavlja interes države i njenih građana iznad i stranačkih i političkih interesa i da SDP kada bude dio priče, kada se dogovori, drži riječ i ponaša se onako kako je i dogovoreno”.

“Činjenica je da smo imali nekoliko projekata u proteklom periodu kad smo mi kao opozicija željeli biti dio priče, ponudili da nosimo svoj dio tereta i da okupimo neke koji vjerovatno nikada ne bi bili dio tog projekta i uvijek smo nailazili na prevare kada je u pitanju SDA”, tvrdi lider SDP-a.

Zbog toga SDP ima rezervu prema izjavama Bakira Izetbegovića. Zbog toga sumnja u njegovu iskrenost.

“Pokazala je historija da svi oni koji su prihvatili zagrljaj SDA ostajali su “donji”. To je jedina politička partija koja može biti vlast, a stalno se ponašati kao opozicija… Puno stvari mora da se promjeni da se dokaže iskrenost SDA”, izjavio je u emisiji “Jedan” Nermin Nikšić.

On tvrdi da SDP odbija i pozive HDZ-a BiH, odaslane preko medija, za stvaranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, između ostalog i zbog toga što SDP ne želi biti dio priče o donošenju Izbornog zakona na način kako to odgovara samo HDZ-u BiH.

“Ne pada mi na pamet biti dio priče oko donošenja Izbornog zakona na način kako to vidi i želi HDZ. Nećemo pristati da se jedna diskriminacija rješava uvođenjem nove, još retrogradnije diskriminacije”, rekao je, između ostalog, Nikšić u emisiji “Jedan” koja je na programu u četvrtak od 20 sati na programu BHT1.