završena sjednica

Nikšić: Zatražili smo da Mehmedagić dostavi diplomu na uvid

niksic (1)

Zatraženo je, ističe Nikšić, o predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da komisiji dostavi imena kandidata za poziciju direktora i zamjenika kao i glavnog inspektora

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) potvrdio je novinarima nakon sjednice da je usvojen zaključak kojim se traži na uvid diploma direktora te agencije Osman Mehmedagića u roku od sedam dana.

Potvrdio je da je takav zaključak usvojen nakon diskusije na sjednici, ali Nikšić ne vjeruje da će direktor Mehmedagić dostaviti diplomu.

Zatraženo je, ističe Nikšić, o predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da komisiji dostavi imena kandidata za poziciju direktora i zamjenika kao i glavnog inspektora budući da je, kaže Nikšić, aktuelnom rukovodstvu istekao mandat 19. novembra prošle godine.

Članovi Komisije, dodaje Nikšić, zatražili su i mišljenje od Vijeća ministara BiH o tome da li Mehmedagić ispunjava uvjete za obavljanje dužnosti direktora OSA-e jer ih je Tužilaštvo BiH obavijestilo da je njegova diploma poništena.

– Zatražena je i informacija da li je direktor prekršio Zakon o OSA-i u smislu zabrane rada u interesu bilo koje političke partije ili organizacije – kazao je Nikšić i potvrdio da je rukovodstvo agencije bilo na sjednici, ali direktor OSA-e nije obrazložio te navode.

Pojasnio je Nikšić da Komisija daje mišljenje o kandidatima za rukovodeća mjesta u OSA-i, ali to mišljenje ne obavezuje Vijeće ministara BiH prilikom imenovanja.

– Komisija ima pravo da nadzire zakonitost rada OSA-e, a zakon jasno propisuje da rukovodioci te agencije moraju imati visoku stručnu spremu što je u opisu posla Komisije – zaključio je Nikšić.