Nisu pronađeni ljudski ostaci u krugu bivše kasarne „Viktor Bubanj“

BiH

eksh

Nakon dobijanja sudske naredbe, a na prijedlog Tužiteljstva BiH da se izvrši proces ekshumacije na jednog lokaciji u u krugu bivše kasarne „Viktor Bubanj“ u Sarajevu, danas oko 11 sat se pristupilo procesu ekshumacije.

Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova, radnici su u plitkom sloju ispod zemlje, pronašli nekoliko predmeta, kao i jednu kost.

U prisustvu tužitelja i stručnog osoblja tužiteljstva, kao i ovlaštenih osoba koje prisustvuju ekshumacijama, počeo je pregled i iskopavanje na navedenoj lokaciji.

Preliminarnim pregledom ukupno dvije pronađene manje kosti, sudski patolog je utvrdio da nisu ljudskog porijekla.

Ekshumacija se nastavlja a o rezultatima ekshumacije i eventualno pronađenim posmrtnim ostacima, javnost će biti informirana.

Također, tužiteljstvo napominje da je jedino ovlašteno za davanje informacija i upozoravamo neovlaštene osobe da medijima ne pružaju netočne informacije o ovom procesu ekshumacije, čime javnost i medije dovode u zabunu.

Ukoliko se pronađu ljudski posmrtni ostaci tužiteljstvo će svakako obavijestiti javnost i medije.

Tužiteljstvo BiH ulaže maksimalne napore u procesu traženja nestalih na svim lokalitetima i svim krajevima BiH, sa ciljem pronalaska i identificiranja nestalih osoba za kojima se još uvijek traga.