Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Memorijalni centar Potočari opomena da se 11. juli više ne ponovi

BiH

potocari-1

Članice udruženja srebreničkih majki, predstavnici Opštine Srebrenica, Memorijalnog centra i brojni gosti danas su u Potočarima uz polaganje cvijeća i učenje Fatihe obilježili 13. godišnjicu otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, javlja Anadolu Agency (AA).

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, je rekla da se osjećanja nisu promijenila i da su slična onima kao i prije trinaest godina.

“Osjećamo se tužno, osjećamo se, takoreći, napušteno, ostavljeno od svih onih koji su stavili svoj potpis i Srebrenicu proglasili zaštićenom zonom UN-a. Stavili su nas samo u čekaonicu za klaonicu i kada je došlo vrijeme, dali su nas na klanje, ubijanje, silovanje i etničko čišćenje i to im je uspjelo i to su i uradili”, izjavila je Hatidža Mehmedović i dodala:

“Moramo svi dati sve od sebe da se više ne dešava to što se desilo devedesetih godina, da sva djeca imaju svoje djetinjstvo, normalno djetinjstvo, mladost koja je nepovratna i život koji nema cijenu”.

potocari-2

Obilježavanju je prisustvovao i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

“Ovaj kompleks mora i treba biti prostor gdje će dolaziti ljudi, ne samo iz BiH, nego iz cijelog svijeta. Ovaj kompleks treba i mora biti opomena svim dobronamjernim ljudima i svim ljudima, ne samo u BiH, nego i u cijelom svijetu da se zločin, kakav se desio 11. jula 1995. nigdje ne ponovi”, izjavio je Ahmetović i istovremeno izrazio zabrinutost za djecu koja su ostala iza srebreničkih žrtava. Ahmetović smatra da bi im društvo trebalo pokloniti više pažnje.

potocari-3

On je rekao da takva djeca nemaju adekvatnu zaštitu i da ne postoji program ostanka djece u BiH, odnosno njihovog uključivanja u život, zapošljavanja i zasnivanja porodica.

Memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice je otvorio bivši američki predsjednik Bill Clinton prije tačno trinaest godina kada je ukopano 107 žrtava, a danas broj ukopanih u mezarju Memorijalnog centra iznosi 6.504.