Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nisu Trumpove ideje novost, pogledajte vijest iz “Sarajevskog lista” iz 1889.

vasington

Namjera Donalda Trumpa da izgradi zid na granici s Meksikom, zabrani ulazak muslimanima u SAD-u, ukine velikom broju siromašnih Amerikanaca prava na besplatno liječenje… manje više svima su poznate.

Pitanje je hoće li Trump i njegova administracija moći provesti sve ono što su obećavali u predizbornoj kampanji i na osnovu čega je novoizabrani američki predsjednik dobio mandat u Bijeloj kući. Posebno zbog činjenice da je većina Amerikanaca bila na strani Hillary Clinton, odnosno da nije podržavala takve, po mnogima diskriminirajuće stavove i ideje.

No, takve ideje nisu nešto što je Trump izmislio. Tome u prilog govori i tekst koji smo pronašli u arhivi bh. štampe. Radi se o prijedlogu upućenom američkom Kongresu 20. januara, na dan kada je Trump inaugurisan. Kratka vijest o tome objavljena je davne 1889. godine u Sarajevskom listu.

“Washington, 20. januara. Izvještaj komisije, koji je predložen zastupničkoj kući predlaže da se bitno ograniči naseljavanje radnika, a da se posve zabrani naseljavanje siromaha, bolesnika, zločinaca, socijalista i anarhista, i na sve doseljenike da se udari poreza po 5 dolara godišnje.”

U vrijeme kada je objavljen ovaj tekst, odnosno kada je o spomenutom prijedlogu u američkom Kongresu odlučivano, predsjednik SAD-a bio je Demokrata Grover Cleveland.

Cleveland je na predsjedničkoj poziciji proveo samo jedan mandat. Izgubio je na narednim izborima od Republikanca Benjamina Harrisona.

Trump već odabrao i zaštitio slogan za izbore 2020.

INFOBIRO Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Za korištenje ove usluge i kupovinu tekstova, potrebno je da posjedujete neku od mogućih vremenskih opcija pretplate na INFOBIRO sa odgovarajućim brojem kredita za download textova.

Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.