Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara: Na granici sa Srbijom 13 lokacija pogodnih za ilegalne prelaske

BiH

vijece ministara (2)

Direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini iznosila su oko 477 miliona KM i za 38,9 posto su manja u odnosu na 2014. godinu navedeno je u analizi direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu, koji je pripremila Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH, a sa kojim je upoznato Vijeće ministara BiH.

Na sjednici je konstatirano da su neophodne aktivnosti svih nivoa vlasti kako bi se unaprijedili uvjeti poslovanja i konkurentnost Bosne i Hercegovine.

Projekcije Direkcije za ekonomsko planiranje predviđaju rast udjela direktnih stranih ulaganja u BDP-u u narednih nekoliko godina. Tako bi udio direktnih stranih investicija u BDP-u BiH u 2017. godini trebao biti 2,6 posto, a u 2018. godini 2,9 posto.

Vijeće ministara BiH zadužilo je nadležne institucije Vijeća ministara BiH i preporučilo vladama entiteta, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i vladama kantona da zaduže svoje institucije da se prilikom pripreme odgovora pridržavaju “Smjernica za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije (EK) za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo” koje su usvojene na 51. sjednici Vijeća ministara BiH.

Od institucija Vijeća ministara BiH zatraženo je, a vladama entiteta, Brčko distrikta BiH i kantona preporučeno da zaduže svoje institucije da priprema odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije bude prioritetni zadatak te da se pridržavaju predloženih rokova, kao i da osiguraju punu saradnju s Direkcijom za evropske integracije. Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH zadužena je da organizira proces prevođenja odgovora na engleski jezik na pitanja iz Upitnika EK.

Istovremeno su institucije Vijeća ministara BiH zadužene, a vladama entiteta, Brčko Distrikta BiH i kantona je preporučeno da zaduže svoje institucije da na engleski jezik prevedu zakone i pozakonske akte i druge dokumente iz svoje nadležnosti koji će biti dostavljani uz odgovore na Upitnik EK.

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH zadužena je da redovno informira javnost o toku priprema odgovora na pitanja iz Upitnika EK.

Institucije u BiH trebale bi do 31. januara 2017. godine pripremiti odgovore na Upitnik EK, a do kraja februara ove godine radne grupe će tehnički finalizirati i potvrditi odgovore BiH. Ovi zaključci proistekli su iz danas usvojene Informacije o “Prijedlogu rokova za pripremu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije”, te o dosadašnjim aktivnostima na pripremi odgovora, koju je pripremila Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o pograničnom prometu, kojim se stanovništvu nastanjenom u pograničnom području olakšava prelazak preko zajedničke državne granice.

Uspostavljanje pograničnog režima omogućit će građanima, koji imaju prebivalište u dubini od 10 kilometara od zajedničke državne granice, prelazak granice s pograničnom propusnicom, čime dvije države jačaju međusobne odnose.

Utvrđen je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac – Slavonski Šamac i Čapljina – Metković na mediteranskom koridoru (Koridor 5c).

Sporazumom se, između ostalog, utvrđuju principi za ubrzanje i pojednostavljenje graničnih procedura u prometu za željezničke granične prijelaze Šamac – Slavonski Šamac i Čapljina – Metković, čime se smanjuje vrijeme zadržavanja vozova na graničnom prijelazu.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o upravljanju tarifnim kvotama utvrđenim Protokolom uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Ovom odlukom uređuju se način i kriteriji raspodjele tarifnih kvota prilikom uvoza određenih proizvoda u okviru odobrene bescarinske kvote, poboljšava transparentnost i onemogućavaju zloupotrebe u njihovom korištenju.

Donošenjem Odluke stvaraju se uvjeti da se putem javnog poziva ravnomjerno i racionalno rasporede kvote koje će biti korištene u cilju razvoja poslovanja i povećanja zaposlenosti.

Novina je da korisnici kvota ne mogu biti dužni Upravi za indirektno oporezivanje i poreskim upravama entiteta. Potpuna raspodjela tarifnih kvota po ovoj odluci trebala bi započeti početkom jula ove godine, do kada će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Uprava za indirektno oporezivanje stvoriti uvjete i omogućiti uvoznicima da se pripreme. Do tada će u prijelaznom periodu trećina kvota biti izdavana po hronološkom redoslijedu datuma prihvatanja prijave za stavljanje robe u slobodni promet.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva sigurnosti o dosadašnjim aktivnostima na realizaciji projekta “Zaprečavanje puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.”

Granična policija BiH zadužena je da informira Vijeće ministara BiH o poduzetim aktivnostima na realizaciji ovog projekta. Nadležna tijela Bosne i Hercegovine i Republike Srbije početkom marta 2015. godine dogovorili su realizaciju ovog projekta, koji treba rezultirati zaprečavanjem svih 13 lokacija pogodnih za ilegalni prelazak između BiH i Srbije.

Za sada nema izraženog interesa donatora za realizaciju ovog projekta, zbog čega je odlučeno da Granična policija BiH u 2017. godini pokrene aktivnosti u ovom pravcu, a Ministarstvo sigurnosti nastavi tražiti pomoć donatora kako bi se projekt “Zaprečavanje puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” realizirao u cijelosti i u što kraćem periodu.

Realizacija ovog projekta, koji je tretiran Izvještajem Evropske komisije o napretku, jedan je od prioritetnih ciljeva Strategije i Akcionog plana integriranog upravljanja granicom za 2017. godinu u BiH.