treći put

Nizom aktivnosti obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Nahla_radionica

Nakon radionice organizirana je diskusija koju vode naučnice Mirsada Hukić, Selma Rizvić i Irma Mahmutović-Dizdarević o naučnoistraživačkom radu kao i druženje i kviz na kojem su učesnice mogle osvojiti nagrade

Klub mladih Tignum koji djeluje u okviru Centra za edukaciju i istraživanje “Nahla” organizirao je danas prigodan program kojim su obilježili 11. februar datum koji je Rezolucijom Ujedinjenih nacija proglašen Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci.

Kako su istaknuli program je organiziran pod nazivom “Žene u nauci” s ciljem ohrabrenja i promoviranja učešća žena i djevojaka u naučnom istraživanju te kako bi se iskazala podrška bosanskohercegovačkim naučnicama, istraživačicama i inovatoricama tokom njihovog razvojnog puta.

Administrativna asistentica i koordinatorica projekta za mlade pri Centru “Nahla” Zejneb Sherbi kazala je Feni da se treći put organizira program povodom obilježavanja tog datuma, a ove godine prvi put u digitalnom obliku predstavljena je izložba “Putovanje kroz život i djelo bh. naučnica”.

Na taj način predstavljene su inspirativne priče 12 uspješnih bh. naučnica od kojih su neke Ševala Zildžić Iblizović, Mirsada Hukić i mlade naučnice među kojima je Maja Hadžiselimović, Adla Kahrić i druge.

Cijeli program zaokružen je današnjom radionicom o pisanju istraživačkog rada o čemu je okupljenima govorila upravo mlada istraživačica Adla Kahrić kako bi se približio naučnoistraživački rad mladim budućim istraživačicama te kako bi se upoznali s važnostima i osnovama pravilnog pisanja i citiranja.

Kahrić se bavi razvojem morske biologije u Bosni i Hercegovini kako bi valorizirala vrijednosti morskog ekosistema i biodiverziteta vrsta i staništa, a u izjavi za Fenu kaže da je njoj bio veći izazov postići svoje ciljeve jer je žena u nauci.

– Trenutno u BiH nema dovoljno ulaganja u razvoj nauke, a to što sam žena još mi je veći izazov, posebno u mojoj oblasti jer je potrebno roniti, uspostaviti odnose s lokalnim stanovništvom i ribarima te drugima koji su ponekad vrlo nepristupačni – pojasnila je.

Napomenula je da se BiH ne može pohvaliti velikim brojem žena u nauci te ocjenjuje da je svakome ko se odluči baviti naukom potrebna velika podrška da bi ostvario rezultate.

Upravo zbog toga joj i pričinjava zadovoljstvo što je danas mogla biti voditeljica radionice, ističući da ohrabruje i činjenica što je radionici prisustvovao veliki broj mladih ljudi jer to pokazuje njihovu zainteresiranost da se bave naukom i istraživanjima.

Nakon radionice organizirana je diskusija koju vode naučnice Mirsada Hukić, Selma Rizvić i Irma Mahmutović-Dizdarević o naučnoistraživačkom radu kao i druženje i kviz na kojem su učesnice mogle osvojiti nagrade.

Inače, Nahlin Klub mladih Tignum predstavlja platformu za djelovanje mladih u zajednici gdje se kroz svakodnevne aktivnosti unapređuju profesionalni kapaciteti mladih te se organiziraju radionice o tome kako biti aktivni učesnik društva, a učestvuju i u međunarodnim projektima i inicijativama.