BiH

podrška za schmidta

Njemačka ambasada u BiH o izjavama Izetbegovića i Dodika: Neodgovorno i za osudu

28/07/2022

Kako ističu, slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji

Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku visokog predstavnika Christiana Schmidt da ograničeno koristi Bonske ovlasti kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore.

– Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO) – naveli su iz ambasade.

Kako ističu, slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji.

– U pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci nažalost ipak nije postignut dogovor. Pozivamo političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima rekli su.

Osvrnuli su se i na izjave Izetbegovića i Dodika.

– Zapaljiva retorika koju smo čuli od Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u kontekstu diskusija o izbornom zakonu proteklih dana je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi. Apelujemo na sve političare u ovoj zemlji da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnji i podjelama, te da zajedno rade za dobrobit građana zemlje kako bi Bosnu približili EU, zajednički cilj svih građana ove zemlje – zaključili su iz Ambasade Njemačke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.