Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljene upute

Njemačka ambasada u Sarajevu počela sa izdavanjem viza

ambasada njemacke – viza

Ukoliko ste već imali zakazan termin, Odjel za vize će direktno konktaktirati podnosioce zahtjeva kojima je u svrhu spajanja porodice već dodijeljen termin. Upiti po tom pitanju nisu potrebni

Odjel za vize u Ambasadi Njemačke u Sarajevu postepeno počinje ponovo da radi sa strankama, stoji su saopćenju Ambasade Njemačke.

Podnošenje zahtjeva je najprije moguće za sljedeće kategorije:

– spajanje porodice;
– stručni kadar i visokokvalifikovani kadar čije je upošljavanje nužno u ekonomskom pogledu i čiji se posao ne može prolongirati ili obavljati u inostranstvu;
– studenti čiji se studij ne može u potpunosti realizirati iz inostranstva.

Sistem za zakazivanje termina je od danas ponovo aktivan za navedene kategorije. To važi i za listu čekanja za spajanje porodice (spajanje bračnih drugova, u Njemačkoj registrovanih istospolnih partnera i spajanje djece).

“Ako Vam je Ambasada prije 18. marta 2020. godine izdala vizu u svrhu jedne od gore navedenih kategorija, a koja je istekla i nije bila iskorištena, jer istu niste mogli koristiti zbog uvedenih mjera ograničenja putovanja usljed Covida-19, onda postoji mogućnost da do 05.08.2020. godine podnesete besplatni neformalni zahtjev za novo viziranje pasoša.

Vaš zahtjev možete isključivo sa skeniranom kopijom Vaše istekle vize poslati putem pošte (Njemačka ambasada Sarajevo, Odjel za vize, Skenderija 3, 71000 Sarajevo) ili na e-mail adresu: neu-visa@sarj.diplo.de. Nije potrebno da u navedenu svrhu lično dolazite u Ambasadu. Ambasada zadržava pravo da u datom slučaju zatraži dodatnu dokumentaciju.  Nakon provjere Vašeg zahtjeva, Vi ćete biti obaviješteni”, saopćeno je.

Istekle vize čije korištenje nije bilo onemogućeno zbog mjera ograničenja putovanja usljed Covida-19, ne mogu biti uzete u obzir.

“Ukoliko ste već imali zakazan termin, Odjel za vize će direktno konktaktirati podnosioce zahtjeva kojima je u svrhu spajanja porodice već dodijeljen termin. Upiti po tom pitanju nisu potrebni.

Podnosioci zahtjeva za vizu, koji spadaju u kategorije u kojima se slobodno mogu registrovati za termin bez liste čekanja i koji su izuzeti od mjera ograničenja putovanja, se mole da zakažu novi termin.

Podnosioci zahtjeva za vizu, koji spadaju u sve ostale kategorije, za koje još uvijek ne važe iznimke od mjera ograničenja putovanja, do daljnjeg nemaju pristup sistemu za registraciju termina.
Odjel za vize će blagovremeno informisati o izmjenama u načinu rada”, saopćeno je iz Njemačke ambasade.