Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

solidarnost na djelu

Njemačka donirala dva respiratora SKB-u Mostar (VIDEO)

njemacka repis (1)

Ambasadorica Uebber naglasila je kako je ovo samo jedna kap u moru onoga što je ustvari potrebno BiH i medicinskoj struci

Njemačka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Margret Uebber uručila je u utorak Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar dva respiratora koji su donacija Vlade Savezne Republike Njemačke.

Donacija je realizovana u saradnji s Civilnom zaštitom Njemačke, a riječ je o kvalitetnim uređajima za umjetno disanje proizvođača Dräger i pripadajućoj opremi za koje je osigurano održavanje na teritoriji BiH. Osim toga, za medicinsko osoblje bit će organizirana obuka za rad na ovim aparatima.

Ambasadorica Uebber naglasila je kako je ovo samo jedna kap u moru onoga što je ustvari potrebno BiH i medicinskoj struci.

– Ovom donacijom želimo da stavimo znak te da pokažemo solidarnost Njemačke s partnerima u Bosni i Hercegovini i iskreno se nadamo da nam je to i pošlo za rukom – istakla je Uebber.

Dodala je kako se također nada će se veoma brzo razviti vakcina protiv koronavirusa te da će uskoro doći kraj pandemiji, a do tada, dodala je, potrebno je da se svi pridržavamo donesenih pravila i propisa.

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić zahvalio je na donaciji te kazao kako je uistinu zadovoljstvo imati prijatelje koji prepoznaju i mogu pomoći u ovako teškim vremenima.

– Danas smo dobili dva vrhunska nova respiratora ali, nažalost, bojimo se da će nam ih trebati još. Nadam se, ipak, da će prevladati razum kod ljudi i da će postati svjesni da svi moraju pomoći da ovu priču zaustavimo. Mi ćemo do tada sa svoje strane napraviti sve što možemo – poručio je Kvesić.

Inače, Njemačka je bolnicama širom Bosne i Hercegovine donirala 12 respiratora proizvođača Dräger ukupne vrijednosti 350.000 eura. Osim Mostara, respiratori su donirani bolnicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli i Novoj Biloj.