Ostali sportovi

jednogodišnji ugovor

OK BiH finansira još dvije bh. sportske nade – Pudar i Avdagić

10/11/2020

Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, kazao je da se radi o simboličnoj pomoći Olimpijskog komiteta BiH kao nevladine organizacije koja kao nebudžetski korisnik nije nadležna da finansira bh. sport, ali koja i ovim putem šalje poruku da sve odgovorne institucije trebaju pružiti podršku mladim nadama bh. sporta

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta BiH danas je odlučio da će, u okviru projekta koji je namijenjen perspektivnim i mladim sportistima uzrasta do 18 godina, finansirat još dvije olimpijske nade Bosne i Hercegovine – plivačicu Lanu Pudar i taekwondoistkinju Adu Avdagić.

Pudar i Avdagić, kao i njihovih osam kolega koji su to ranije učinili, potpisat će jednogodišnji ugovor o stipendiranju, saopćeno je iz OK BiH.

Lana Pudar, 14-godišnja plivačica iz Mostara, prije tri dana ostvarila je fantastičan rezultat na plivačkom mitingu u Zagrebu u disciplini leptir na 100 metara s vremenom 57.86 i tim je rezultatom oborila rekord mitinga u Zagrebu star 48 godina.

Ada Avdagić (14) je osvojila 3. mjesto na svjetskoj ranking listi (WTF) u juniorskoj konkurenciji, kao i bronzanu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu.

Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, kazao je da se radi o simboličnoj pomoći Olimpijskog komiteta BiH kao nevladine organizacije koja kao nebudžetski korisnik nije nadležna da finansira bh. sport, ali koja i ovim putem šalje poruku da sve odgovorne institucije trebaju pružiti podršku mladim nadama bh. sporta.

– Ako želimo spriječiti odlazak naših mladih sportista i ako očekujemo vrhunske rezultate od naših sportista, državne institucije moraju donijeti strategije i zakonske regulative te podržati ih na način sistemskog i konstantnog ulaganja. Jedino rješenje za njihov ostanak u BiH jeste da im obezbijedimo potrebne uslove za kvalitetan trenažni proces koji će rezultirati ostvarenjem vrhunskih rezultata – rekao je Fazlagić.

Osim Pudar i Avdagić, Olimpijski komitet finasira još osam mladih bh. sportista – dizače tegova Amara Pašića i Nejlu Kalač, judaše Branka Tadića i Hanu Piralić, tenisera Nemanju Maleševića, snowboardašicu Asju Klačar, umjetničku klizačicu Zaru Husedžinović i streljaša Mateja Rašića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.