Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUP

U sklopu operativne akcije “Blic” uhapšene tri osobe, četvrta zasada nedostupna

FUP (1)

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u ponedjeljak su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), te angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, poduzimali aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva “Blic“.

Radi se o akciji u kojoj su slobode lišene tri osobe koje se dovode u vezu s krivičnim djelima – prijevara, ugrožavanje sigurnosti i podstrekavanje.

Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na pet lokacija na području Ilijaša i Breze, te su slobode lišeni E.S. (1991.), S.D. (1976.) i DŽ.K (1979.), svi iz Sarajeva, dok je četvrta osoba nedostupna policijskim organima.

Spomenute osobe se sumnjiče da su u periodu od januara 2020. godine do realizacije ove akcije, a na osnovu međusobnog prethodnog dogovora, na prijevaran način i prijetnjom od vlasnika firme iz Kaknja, prisvojio građevinske mašine vrijednosti cca. 82.400,00 KM, saopćeno je iz FUP-a.

Kako se nadalje navodi, to je učinjeno na način da su s ciljem privida legalnosti, upućivanjem prijetnji i dovođenjem u zabludu prinudili oštećenom da u svojstvu ovlaštene osobe izda fiskalne račune, sa uračunatim PDV-om, po kojem nije izvršeno plaćanje, a koji su iskorišteni kao dokaz o vlasništvu, da bi iste mašine potom prodali trećim osobama sa područja FBiH i RS radi dalje upotrebe.

Prilikom pretresa su pronađeni i oduzeti predmeti traženi naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode su nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku predane na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, navodi se u saopćenju.

Nastavljaju je aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.