Njemačka osigurala oko milion eura za humanitarno deminiranje

BiH

njemacka deminiranje pomoc

Zamjenica njemačkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Natalie Kauther danas je s organizacijom “ITF Enhancing Human Security” potpisala ugovor kojim Savezna Republika (SR) Njemačka stavlja na raspolaganje dodatna sredstva od oko milion eura za humanitarno deminiranje.

S ovim sredstvima, kazala je Kauther, mogu se angažirati bh. firme za poslove deminiranja na projektnim površinama u Federaciji BiH (FBiH) i Republici Srpskoj (RS).

Podsjetila je da je ove godine vlada SR Njemačke već dodijelila oko 500.000 eura projektnom partneru “Norweigan People's Aid” (NPA) da bi se očistio prostor od mina na području Doboja i Usore.

Pojasnila je da je time njemačka vlada u 2015. godini podržala humanitarno deminiranje u BiH u iznosu od oko 1,8 miliona eura, te time znatno doprinijela umanjenju rizika od mina u BiH.

Podsjetila je da je njemačka vlada od 1997. u te svrhe stavila na raspolaganje oko 30 miliona eura te da u BiH još postoji više od 1.200 kilometara kvadratnih sumnjive površine.

– Imamo još teških zadataka u oblasti deminiranja i te zadatke međunarodni donatori ne mogu sami riješiti. Zato nam je potrebna podrška bosanske strane – istakla je Kauther.

Direktor ITF-a Damjan Bergant kazao je da je ITF prisutan u BiH još od 1998. godine te da su od tada u BiH uradili dosta toga na projektima deminiranja i pomoći žrtvama mina.

– Posljednjih 17 godina ITF je osigurao oko 400.000 miliona dolara donacija, od čega je oko 160.000-170.000 miliona dolara bilo namijenjeno BiH – kazao je Bergant.

Istakao je da je SR Njemčaka jedan od najvećih donatora ITF-a, te da je ITF novcem od SR Njemčake samo u BiH deminirao više od 400 lokacija, odnosno očistio oko 3.500 mina i 975 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

S implementacijom ugovora koji je danas potpisan počet će se najvjerovatnije već početkom oktobra, a lokacije koje će biti deminirane pretežno su povratnička područja, i to Jablanica, Sanski Most, Prozor-Rama, Bihać, Zvornik…