Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka podržava inkluziju i integraciju osoba s posebnim potrebama u BiH

zepce-centar

Njemačka podržava inkluziju i integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini Njemačka ambasadorica Christiane Hohmann je 12.10.2016. godine zajedno sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona i načelnikom opštine Žepče svečano otvorila novi dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Žepču.

Savezna vlada je podržala izgradnju ovog centra s 570.000 eura, jer se principijelno zalaže za inkluziju osoba s posebnim potrebama. Savezna vlada se odlučila da pomogne i zbog toga što su poplave u maju 2014. godine potpuno uništile prvobitnu ustanovu.

Opština Žepče i Zeničko-dobojski kanton učestvuju značajnim sredstvima u izgradnji, priključili su se i privatni donatori. Ambasadorica Hohmann je podcrtala budući značaj ove ustanove.

Zeničko-dobojski kanton i opština Žepče su kroz svoj angažman socijalne politike pokazali kako se mijenja svijest o potrebi i podrazumijevanju inkluzije i integracije osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini.

Ona je rekla:“ Solidarisanje jakih sa slabijima je odlika modernog, naprednog društva i služi zajedničkom dobru“, te je pozvala građanke i građane, politiku i privredu, da u tom pogledu jače preuzmu socijalnu odgovornost.