Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog hladnih radijatora: Od sutra skraćeni časovi u zeničkim školama

BiH

skola-zenica-3

Zbog niskih temperatura te izostanka centralnog grijanja od danas su u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Zenice koje se griju na centralno grijanje skraćeni su časovi.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona uputilo je instrukcije direktorima svih osnovnih i srednjih škola da se skrati trajanje školskih časova sa 45 na 30 minuta kako bi učenici i nastavni kadar provodili što manje vremena u hladnim učionicama.

Ilijas Hodžić, direktor Prve gimnazije u Zenici, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency kako su instrukciju o skraćivanju časova u školama primili u toku jučerašnjeg dana.

„Aktiv direktora je pokrenuo pitanje o održavanju nastave u školama na području grada, a Ministarstvo uputilo instrukcije u kojima se govori o skraćivanju časova sa 45 na 30 minuta sve dok se ne obezbijede normalni uvjeti za rad i održavanje nastave“, rekao je Hodžić.

skola-zenica-1

Dodao je kako su i uposlenici JP „Grijanje“ Zenica već obišli škole kako bi pokrenuli pumpe koje trebaju da dovedu toplu vodu u radijatore već večeras.

„Radnici su već bili i obećano nam je da će radijatori biti topli još večeras. Ipak, ne možemo biti sigurni da će se u narednim danima dostići dovoljno visoka temperatura za nesmetano odvijanje nastave, te sam sa predsjednikom aktiva direktora škola grada Zenice razgovarao i dogovor je da nastava teče ovako sutra i prekosutra, dakle četvrtak i petak, a da se ukoliko grijanje bude normalizovano do ponedjeljka, nastava od ponedjeljka počne održavati normalno“, dodao je Hodžić

skola-zenica-2

Osim učenika, vijest o početku grijne sezone bi trebala obradovati i sve građane Zenice, koji se već danima mrznu u svojim stanovima, s obzirom da nije bilo naznaka da će grijna sezona u Zenici početi prije 15. oktobra, kada je i najavljeno.