Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sloboda izražavanja u RS

Njemačka zabrinuta: “Politički čelnici se moraju nositi i sa žestokom kritikom”

delegacija eu u bih
Foto: Fokus.ba/ D.B.

U Saveznoj Republici Njemačkoj sloboda izražavanja zaštićena je članom 5. Temeljnog zakona (Ustava). Prepreke za ograničavanje slobode izražavanja su s pravom izuzetno velike

Savezna Republika Njemačka s velikom zabrinutošću posmatra napade na slobodu izražavanja i slobodu medija u Republici Srpskoj.

-Kao pristupni kandidat u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina, a time i Republika Srpska se obavezala na evropske vrijednosti i zakone. To uključuje slobodu izražavanja i medija. Savezna Republika Njemačka zahtijeva jasno opredjeljenje svih nivoa vlasti i organa Bosne i Hercegovine za te vrijednosti i zakone, čije poštivanje predstavlja osnovni uslov za pristupanje EU – saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH.

U Saveznoj Republici Njemačkoj sloboda izražavanja zaštićena je članom 5. Temeljnog zakona (Ustava). Prepreke za ograničavanje slobode izražavanja su s pravom izuzetno velike.

-Njemački sudovi s dobrim razlogom naglašavaju uvijek iznova da se posebno politički čelnici moraju nositi i sa žestokom kritikom. U cilju zaštite temeljnih prava neophodno je nezavisno, funkcionalno i pouzdano pravosuđe. U ovom trenutku Savezna Republika Njemačka, nažalost, još uvijek ne vidi da je u Bosni i Hercegovini dosljedno ispunjen ovaj opšti okvir – saopćeno je iz Ambasade.