Talas pretresa

Rusija izvršila raciju na urede organizacije koja je dobila Nobelovu nagradu za mir

kremlj moskva rusija unsplash

Talas pretresa, nakon kojeg je policija privela aktiviste Memorijala na ispitivanje, dio je stalne i sveobuhvatne akcije koju je Kremlj pokrenuo protiv neslaganja u posljednjih nekoliko godina

Ruske vlasti su u utorak izvršile raciju u domovima i uredima brojnih zagovornika ljudskih prava i historičara s istaknutom grupom za ljudska prava Memorial koja je prošle godine dobila Nobelovu nagradu za mir.

Talas pretresa, nakon kojeg je policija privela aktiviste Memorijala na ispitivanje, dio je stalne i sveobuhvatne akcije koju je Kremlj pokrenuo protiv neslaganja u posljednjih nekoliko godina. Ona se pojačala nakon što je Moskva napala Ukrajinu prije više od godinu dana.

Grupa kaže da su racije i ispitivanja povezani s krivičnim predmetom koji je ruski Istražni komitet pokrenuo protiv aktivista ranije ovog mjeseca.

Istraga je pokrenuta po optužbi za rehabilitaciju nacizma, za koju je zaprijećena kazna do pet godina zatvora, javlja AP.

Memorial vodi bazu podataka žrtava političkih represija, a među imenima su i tri osobe koje su u sovjetsko vrijeme osuđene zbog saradnje s nacističkom Njemačkom. Grupa je rekla da vlasti koriste ta imena sa liste u svom predmetu protiv Memoriala.