Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Njemački meteorolozi najavljuju “vanrednu zimu”, ledeni val stiže i u BiH

Sarajevske ulice zabijelio snijeg
08.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Od petka se na cijelom području Bosne i Hercegovine mogu očekivati niske temperature

Dio željezničkog prometa otkazan je rano u nedjelju u Njemačkoj zbog snijega, dok se država priprema za snježne oluje i niske temperature

Meteorolozi upozoravaju na snježne oluje i poledicu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Hessenu, Falačkom Porajnju, Tirinškoj i Saskoj, dok jug Njemačke bilježi značajno toplije vrijeme. Njemačka agencija dpa prenosi kako su velike količine snijega već zabilježene kod središnjeg grada Goettingena, kod Hanovera i na sjeverozapadu države.

Njemački meteorološki servis DWD govori o “dolasku vanredne zime“.

Velike količine snijega očekuju se u nedjelju, pa bi neke ceste i željeznice mogle biti zatrpane. Meteorolozi očekuju još između 15 i 40 centimetara snijega, a dio željezničkih ruta u središtu i na sjeveru zemlje otkazan je i prije novog snijega.

„Ovo je mjera predostrožnosti“, rekao je rano u nedjelju glasnogovornik željeznice.

Otkazana su putovanja u i iz Hamelna, Hildesheima, Nienburga, Cellea te ona oko Hanovera i Bremena.

Zahlađenje i u BiH

U Bosni će sutra biti pretežno oblačno vrijeme. Većinom će padati slaba kiša. Više padavina prijepodne na zapadu i jugozapadu Bosne. U Hercegovini oblačno sa jačom kišom. Prestanak padavina u večernjim satima. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14°C.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može padati slaba kiša. Jutarnja temperatura zraka iznosit će oko 7, a najviša dnevna oko 12 stepeni.

Danas preovladava pretežno oblačno vrijeme.Kiša je padala u većem dijelu BiH. Glavnina padavina je bila prijepodne.

U srijedu će u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje će padati kiša. Jača kiša na području Hercegovine, zapada i jugozapada Bosne. Na istoku i sjeveroistoku Bosne ne prognoziraju se padavine. Očekuje se jak vjetar južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16°C.

U četvrtak će biti pretežno oblačno vrijeme. Prije podne se očekuje postepeno opadanje temperature zraka što će usloviti prelazak kiše u susnježicu i snijeg, osim na jugu zemlje.

Od sredine dana prema večernjim satima postepen prestanak padavina. Vjetar umjerene jačine. Prije podne vjetar postepeno mijenja smjer sa juga na sjever.

Temperatura zraka viša prije podne i postepeno će opadati od jutarnjih sati sa područja sjevera i sjeverozapada prema jugu i istoku zemlje. Prognozirana najviša temperatura zraka u jutarnjim satima između 5 i 10°C i postepeno će opadati.

Od petka se na cijelom području Bosne i Hercegovine mogu očekivati niske temperature. Temperature zraka kretat će se od -13 stepeni u jutarnjim satima, dok će se dnevna temperatura kretati oko -5 stepeni .

Prema prognozama, hladnije vrijeme i niske temperature trebale bi se zadržati i za vikend koji je pred nama, kao i tokom naredne sedmice u većem dijelu naše zemlje.