Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Michael Roth

Njemački parlamentarac: Neka te je sram Milorade Dodiku! Odvratno!

michael roth bundstag tw

Rothova reakcija, inače stranačkog kolege Adisa Ahmetovića, je uslijedila pošto je Dodik rekao da neće podržati produženje misije EUFOR-a. Kako je istakao, nezadovoljan je i zbog odnosa njemačke vlasti prema političkim procesima u BiH

Michael Roth, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku Bundestaga, osudio je skandalozne izjave člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Podsjetimo, Dodik je jučer njemačke vojnike uporedio s nacistima, a izaslanika Bundestaga ispred vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) Adisa Ahmetovića uporedio s članovima “jugenda” Nacionalsocijalističke stranke nacističkog zločinca Adolfa Hitlera.

“Neka te bude sram Milorade Dodiku! Njegova retorika je poput one Vladimira Putina. Odvratno. Bosni i Hercegovini su potrebni demokratija, rekonsolidacija i saradnja, umjesto mržnje, nacionalizma i separatizma. Ponosan sam na Adisa i njemačke vojnike koji služe miru i stabilnosti u regiji”, poručio je Roth.

Rothova reakcija, inače stranačkog kolege Adisa Ahmetovića, je uslijedila pošto je Dodik rekao da neće podržati produženje misije EUFOR-a. Kako je istakao, nezadovoljan je i zbog odnosa njemačke vlasti prema političkim procesima u BiH.

Roth je prošle godine u svojstvu njemačkog ministra za Evropu posjetio Bosnu i Hercegovinu.