Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kritike zbog slučajeva "Greif" i "Dodik"

Njemački političar Michael Brand od svoje države traži da preispita odnos prema BiH

Portrait Michael Brand Plenum (1)

Odluka o dodjeli priznanja izraelskom historičaru koji negira genocid u Srebrenici narušila je ugled Njemačke. Potreban stav i prema Dodiku

Zastupnik u njemačkom Bundestagu Michael Brand kritikovao je najavljenu dodjelu ordena za posebne zasluge (Križ Reda za zasluge) izraelskom historičaru Gideon Greifu koje je bilo planirano za 10. novembar.

Piše: A. DUČIĆ

Brand koji je i glasnogovovrnik Grupacije CDU/CSU u Bundestagu nazvao je dodjelu spomenutog ordena Greifu pogrešnim i neprikladnim.

-Oni koji negiraju genocid u Evropi, manipulišu brojem žrtava i dopuštaju da od sebe naprave propagandni instrument ultranacionalista, zaslužuju jasnu opoziciju, a ne čast – rekao je Brand.

Kaže da je bio ispravan signal predsjednika Njemačke Frank -Waltera Steinmeiera da preispita odluku nakon protesta, ali kako bi se spriječila daljnja šteta po Njemačku, navodi da je sada neophodna “brza i jasna reakcija”.

Brand jasno kritizira “grube teze o genocidu u Bosni i Hercegovini” Gideona Greifa.

-Čovjek treba da se stidi svoje transparentne propagande i da se izvini žrtvama. Svako ko popusti pred ovako smjelim lažima očigledno je izgubio moralni kompas. Činjenica da se čovjek sa ovom biografijom, od svih ljudi, na takav način i potpuno nekritički stavlja u ruke Dodika, postavlja jednostavno pitanje šta je gospodin Greif dobio da aktivno širi ovu propagandu, pod krinkom navodne naučne nezavisnosti – ističe Brand koji opisuje takozvanu “Greifovu komisiju” kao “politički instrument za prepisivanje istorije i gaženje istine”. Bez istine i pravde, poručuje Brand, neće biti mira.

Kako bi se šteta ograničila, navodi on, ured predsjednika Njemačke mora “sada brzo i prije svega jasno reagovati i brzo stati na kraj sa ovom bajkom“.

-Njemačka, posebno ona, ne smije odavati najveću čast u našoj zemlji poricatelju genocida. Sama najavljena odluka narušila je ugled naše zemlje i uvrijedila žrtve – naglašava Brand.

Brand kritikuje diplomate u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

-To se nikada nije smjelo dogoditi. Pitam se zašto grube Greifove teze u vezi sa genocidom u Bosni nisu navele njemačko Ministarstvo vanjskih poslova da zaustavi ovaj projekat umjesto da ga promovira. Uostalom, Gideon Greif svoje laži o genocidu u Bosni ne širi u tajnosti, naprotiv, a upravo je to ono što je strategija poricanja i relativizacije – ističe Brand.

Kako dalje navodi, “Slučaj Greif”, “kontinuirano potpaljivanje vatre u režiji Milorada Dodika”, kao i predugo trajući slab odnos međunarodne zajednice i Njemačke prema BiH “simptomatični su za odustajanje od diplomatije gdje je neophodan jasan stav”.

-Vrijeme je da njemačko Ministarstvo vanjskih poslova kritički preispita svoju balkansku strategiju kako se “rat riječi ne bi pretvorio u vrući rat na Balkanu” – navodi on.

Strategiju koju agresivno provodi, kako je naveo, nacionalista Dodik i koju de facto već dugo tolerira Zapad, Brand vidi kao “stvarnu prijetnju stabilnosti u regionu i Evropi”