Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef Delegacije EP-a za našu državu

Njemački političar Romeo Franz za Fokus.ba: EU mora paziti s kim pregovara u BiH!

Mi u Evropskom parlamentu jasno smo kritizirali Bugarsku zbog stava prema Sjevernoj Makedoniji, nadam se da Hrvatska neće oponašati taj stav prema BiH

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom Romeo Franz, njemački političar koji dolazi iz političke grupacije Zelenih u intervjuu za Fokus.ba govorio je o nastojanjima hrvatskih europarlamentaraca da nametnu određene zaključke vezane za BiH u najvišoj zakonodavnoj instituciji EU.

Razgovarao: Amil DUČIĆ

Kao što je poznato, Evropski parlament je u četvrtak izglasao izvještaj o BiH pri tome odbivši sve amandmane hrvatskih europarlamentaraca koji su se ticali pojmova kao što su „konstitutivnost“ ili „legitimni predstavnici“ naroda.

Fokus.ba: Hrvatska, i prema vašim nedavnim izjavama, ako su dobro prenesene, neprestano blokira EU put Bosne i Hercegovine. Jeste li rekli tako nešto i možete li to objasniti, jer je dobro poznato da Hrvatska neprestano govori o unutrašnjim poslovima BiH u institucijama EU, poput “hrvatskog pitanja u Bosni”?

Franz: Nakon pet godina stagnacije i neslaganja oko poslovnika i sastava, parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina konačno je mogao ponovo da se sastane prošle sedmice. Tokom ovog sastanka parlamentarci s obje strane razgovarali su, između ostalog, o prioritetima za dodjelu statusa kandidata. U svom govoru, kolegica iz Evropskog parlamenta smatrala je da bi države članice mogle blokirati status kandidata za Bosnu i Hercegovinu jer toj zemlji “nedostaju stabilnost i ravnoteža”. Pri tome je napravila usporedbu s Bugarskom, koja je trenutno blokira pristupanje Sjeverne Makedonije zbog spora oko zajedničke historije. S moje tačke gledišta, ova neizravna prijetnja je apsolutno neprihvatljiva. Mi u Evropskom parlamentu jasno smo kritizirali Bugarsku zbog blokirajućeg stava i nadam se da Hrvatska neće oponašati taj neslavni stav. Politički akteri također moraju prepoznati i ojačati demokratizaciju prema civilnom društvu u Bosni i Hercegovini kao glavni prioritet u EU. Svaka nacionalistička težnja i pridruženi stav blokade od strane država članica ne samo da su kontraproduktivni, već igraju na ruku snagama koje žele da se Bosna i Hercegovina raspadne. Ovi napori su također objavljeni u Evropskom parlamentu i moraju se žestoko odbiti! Zato što imaju za cilj destabilizaciju Bosne i Hercegovine i regije i vode se dijametralno suprotno od cilja uspješne EU integracije zemalja zapadnog Balkana.

Fokus.ba: Ima li nade za Bosnu i Hercegovine u pogledu statusa kandidata u EU?

Franz: Ova godina nudi dobar vremenski okvir za pokretanje teških, ali neophodnih reformi u Bosni i Hercegovini, jer u ovoj godini nema izbora. Sve su stranke pozvane da se otrgnu od diskursa o podjeli i da konstruktivno daju svoj doprinos. Čak i ako je put dug i naporan, optimističan sam da će Bosna i Hercegovina savladati ovaj izazov. EU nije izgubila privlačnost, posebno među mladima, i još uvijek vidim puno pozitivnog potencijala u tome.

Fokus.ba: Gospodin Ischinger, predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije, nedavno je, kada je govorio o borbi protiv korupcije, rekao da kleptokratija vlada u Bosni i Hercegovini. Lično se slažem s njim jer stranke  u BiH zapravo čine sve da zadrže status quo, jer je to jedini način da se ostanu na vlasti. Vaš komentar?

Franz: Nema sumnje da korupcija ozbiljno šteti razvoju zemlje. To je jedan od glavnih problema stanovništva u Bosni i Hercegovini. Borba protiv korupcije je, prema tome, takođe jedan od 14 ključnih prioriteta koje država mora ispuniti da bi dobila status zemlje kandidata. Jačanje vladavine zakona i sudstva zaslužuju posebnu pažnju u ovom kontekstu. Transparentnost i efikasno provođenje zakona moraju razotkriti i isprazniti sistem korupcije. Međutim, ne bih rekao da u Bosni i Hercegovini postoji kleptokratija, jer to stigmatizira cijelu zemlju. Međutim, nesporno je i da etnonacionalističke elite odbijaju oblikovati funkcionalnu demokratsku Bosnu i Hercegovinu koja jača sve građane. Umjesto da rade posao koji je potreban za iskorjenjivanje korupcije, zaustavljanje diskriminacije, stvaranje radnih mjesta i stimuliranje ekonomije, ovi političari umanjuju vlastite odgovornosti i podstiču strah i podjele koji podsjećaju na devedesete. EU ovdje mora biti stroga i dosljedna, a također pažljivo paziti na političare s kojima pregovara. U tom smislu, s moje tačke gledišta, trebalo bi se više koncentrirati na nove političke snage, a manje na etno-nacionalističke elite i njihove etnocentrične stranke.

Fokus.ba: Treba li EU nešto promijeniti u vezi sa njenom “crnom listom”, te na ovoj listi staviti političare u BiH koji čine sve što mogu da ne vode svoju državu naprijed?

Franz: SAD su pod vodstvo predsjednika Joea Bidena nedavno donijele zakon kojim se sankcionišu oni koji ugrožavaju stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana. To takođe uključuje ljude koji, na primjer, podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili stih o ljudskim pravima. Ova izvršna odluka takođe treba da stupi na snagu u borbi protiv korupcije. Mislim da je ovaj pristup ispravan i zalagao bih se za to da se EU koordinira s američkom administracijom kada ima posla s korumpiranim političarima i da također izrekne sankcije. To je jedini način za povećanje vanjskog pritiska, uključujući i EU. EU bi također poslala jasan signal da korupcija, posebno među političkim akterima, nije bez posljedica.