O kandidaturi Schmidta

Njemačko ministarstvo: Vraćamo BiH na međunarodnu političku agendu

Kandidatura Schmidta za visokog predstavnika, navode, desila se u konsultacijama s međunarodnim partnerima

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova večeras se očitovalo vezano za informaciju da je Njemačka vlada danas, po njihovom prijedlogu, odlučila imenovati bivšeg saveznog ministra Christiana Schmidta, člana Bundestaga, njemačkim kandidatom za visokog predstavnika za Bosni i Hercegovinu.

Piše: A. DUČIĆ

Kandidaturi Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, kako su naveli, Njemačka preuzima inicijativu za vraćanje BiH na međunarodnu političku agendu.

-Njemačka vlada ima veliki interes za razvoj Bosne i Hercegovine i podržava buduće članstvo države u Europskoj uniji. Christian Schmidt, kao član njemačkog Bundestaga, bio je glasnogovornik vanjske politike regionalne grupe CSU-a od ranih 1990-ih i od 2002. do 2005. godine kao glasnogovornik odbrambene politike parlamentarne grupe CDU / CSU, koja se bavi zapadnim Balkanom, a posebno ratom u Bosni i Hercegovini. Za vrijeme dok je bio državni sekretar u Saveznom ministarstvu odbrane od 2005. do 2013. godine, mandati Bundeswehra EUFOR Althea i KFOR bili su među njegovim centralnim zadacima. U prošlosti je nekoliko puta posredovao za Saveznu vladu u teškim situacijama u regiji. Njemačka vlada je uvjerena da bi lider poput Christiana Schmidta bio od velike koristi za rad međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini – smatraju u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke.

Christian Schmidt

Ambasador Valentin Inzko (Austrija), trenutni visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, koji je na ovoj funkciji od 2009. godine, kako kažu u ovom ministarstvu slaže se i pozdravlja najavljenu promjenu.

-Savezna vlada želi iskoristiti ovu priliku da se zahvali visokom predstavniku na njegovoj dugoj i neumornoj posvećenosti u Bosni i Hercegovini. Valentin Inzko će i dalje moći računati na njemačku podršku za vrijeme trajanja svoje funkcije – naveli su.

Kandidatura je, kažu, nastala u uskoj koordinaciji s međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, koji odlučuje o imenovanju Ureda visokog predstavnika.