Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nogometni aparthejd životno djelo generala s potjernice

mijo jelic

Zlatan Mijo Jelić nekada “alfa i omega” Nogometnog kluba Široki Brijeg završio je na međunarodnoj potjernici, i to zbog optužbi za ratne zločine počinjenje 1993. godine na području Mostara.

Popularni General, javna je tajna, godinama je vedrio i oblačio bh. nogometom, krojio politiku Nogometnog saveza BiH, krojio tabelu Premijer lige BiH, sve dok izgleda nije saznao da se njegova nečasna ratna prološlost ne može sakriti.

Jelić se tako 2012. godine ispisao iz državljanstva BiH, djecu upisao u školu u Zagrebu u kojem je već imao svoj privatni biznis i trajno preselio u Hrvatsku. U Širokom Brijegu u javnosti je posljednji put viđen u decembru 2012. godine, na proslavi 52. rođendana osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića.

rodjendan darija kordica mijo jelic

Na proslavi Kordićevog rođendana

Prije bijega u Zagreb, bio je i član Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

Za njegove vladavine Pecarom, klub je bilježio sjajne rezultate. Više puta osvajao titule prvaka BiH i pobjednika Kupa BiH, te nastupao u evropskim takmičenjima. I nakon njegovog odlaska sa bh. nogometne scene i bijega u Hrvatsku, Široki je i dalje nastavio biti primjer organizacije i uspjeha, i to pod vodstvom Jelićevog prvog saradnika i čovjeka od najvećeg povjerenja i ratnog brigadira HVO-a Josipa Bevande.

Osim za uspjeh i stabilnost, Široki je za vrijeme Jelićeve vladavine postao i sinonim za “nogometni aparthejd”. Naime, od rata pa naovamo, za taj klub nikada nije zaigrao niti jedan igrač muslimanske ili pravoslavne vjeroispovijesti.

“Nikome neće poći za rukom da preko nogometa napravi bosansku naciju ili da stvori mogućnost da reprezentacija BiH uskoro zaigra u Širokom Brijegu ili Banjoj Luci”, izjavio je jednom prilikom Jelić, predsjednik kluba u kojem, javna je tajna, ne mogu igrati Bošnjaci ili Srbi.

Nakon što je danas svjetlo dana ugledala optužnica protiv bivšeg generala HVO-o optuženog za najteže ratne zločine na području Mostara protiv nehrvatskog stanovništva, mnogima je postalo jasno i zašto je to tako.

bevanda jelic

Bevanda i Jelić: Brigadir naslijedio generala

Odlaskom Generala sa scene nije otišao “nogometni aparthejd” sa Pecare. Ulogu “alfe i omege” kluba sa Pecare preuzeo je njegov najbliži saradnik i čovjek od najvećeg povjerenja, direktor Josip Bevanda. “Brigadir” je naslijedio i Generalovu poziciju u Izvršnom odboru Nogometnog saveza BiH gdje se i danas nalazi.

Ubistvo Vedrana Puljića

Vladavinu Jelića i Bevande na Pecari obilježilo je i ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijedu 2009. godine uoči utakmice NK Široki Brijeg – FK Sarajevo. Za taj zločin do danas niko nije kažnjen. Optužnica je podignuta u Zagrebu protiv Olivera Knezovića, koji je uspio pobjeći u Hrvatsku.