janša zvao džaferović

“Non-paper” ne postoji!

270820dzaferovic_markica

Kako je rečeno iz Džaferovićevog kabineta, telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše

Slovenski premijer Janez Janša obavijestio je u telefonskom razgovoru člana Predsjedništva BiH Džaferovića da ne postoji non-paper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije, a koji bi uključivao prekrajanje granica ili povredu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno iz Džaferovićevog kabineta, telefonski razgovor je uslijedio na poziv premijera Republike Slovenije Janše.

Janša je kazao da Slovenija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njen euroatlantski put, poštujući u potpunosti Dejtonski mirovni sporazum.

Član Predsjedništva Džaferović je kazao da u startu treba onemogućiti svaku priču o etničkim i teritorijalnim podjelama Bosne i Hercegovine, kao i da je jedini put za Bosnu i Hercegovinu njena dalja unutrašnja reintegracija i euroatlantska integracija.

Razgovarano je o predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom u narednom periodu, kao i o predstojećem Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, čiji će Slovenija biti domaćin, a čija bi glavna tema trebala biti ubrzanje integracije država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.