Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Norvežanin” Jasmin iz BiH namagarčio pola Beograda

BiH

stenberg

Neobična, skoro filmska priča sa osmijehom se prepričava među zaposlenima u beogradskom javnom preduzeću „Ada Ciganlija“. Tema je bivši komercijalni i finansijski direktor ovog preduzeća neobičnog imena – Christian Stenberg.

Stenberg je prošle godine doveden na ovu poziciju u preduzeću, a zaposlenima se predstavio kao ekspert iz Norveške. Zaposleni su sami otkrili da sa novim direktorom “stvari nisu načisto”.

– Odmah smo vidjeli da nešto nije u redu, na svako pitanje odgovarao je sa: “Ma, može” – priča izvor „Blica“.

Stenberg je bio direktor pet mjeseci, dok nisu isplivale, prema tvrdnjama izvora „Blica“, sumnjive fakture. Tek tada je Stenbergovo “čudno ponašanje” počelo da nadzire i rukovodstvo „Ade“.

Saznali su da je Stenberg svojevremeno promenio ime i da je njegovo pravo porijeklo iz Mrkonjić Grada, gdje je inače rođen, a da mu je pravo ime Jasmin Buhić. Usljedila je panika, razmatralo se da se pozove i policija, ali su se Stenbergu samo zahvalili na saradnji kako bi izbegli aferu.

– Nismo znali da je on Jasmin Buhić iz Mrkonjić Grada, kaže direktor JP „Ada ciganlija“ Žarko Šormaz. Direktor JP “Ada Ciganlija” Žarko Šormaz potvrdio je za „Blic“ da je u tom preduzeću radio Stenberg, ali da on ne zna da li je on zapravo Jasmin Buhić.

– Nismo znali da je on Jasmin Buhić. Tražio je sporazumni raskid i mi smo pristali – kaže Šormaz koji nije želio ni da potvrdi, ali ni da demantuje da je u radu bivšeg direktora bilo zloupotreba.

20160323103549000000

– U toku je izrada završnog računa tako da još uvijek nemamo takve informacije. Kada budemo imali bilo kakav dokaz prevare, preduzećemo potrebne mjere – kaže Šormaz.

Na insistiranje „Blica“ da objasni zašto su zaposlili Stenberga i koje su ga kvalifikacije preporučile za posao, Šormaz je odgovorio:

– Završio je „Singidunum“ i diplomirani je ekonomista.

„Blic“ je pokušao da kontaktira sa Stenbergom, ali on više od dvije sedmice  nije odgovarao na pozive i pitanja novinara. Lažni Norvežanin bio zaposlen u četiri javne institucije Christian Stenberg je radio u Gradskoj uprava za cijene, u Sava centru, a potom kao Predsjednik Nadzornog odbora JKP „Beograd put“ i finansijski i komercijalni direktor JP „Ada Ciganlija“. Skupština grada postavila ga je za predsjednika Nadzornog odbora JKP “Beograd put” 28. maja 2014. U ovom preduzeću kažu da je imenovan za predsjednika Nadzornog odbora od strane osnivača. Razriješen je 30. 11. 2015. zbog podnošenja ostavke. U Gradskoj upravi nisu željeli da objašnjavaju angažovanje Stenberga.

Jasmin Buhić upisao se na Fakultet za ekonomiju, finansije Univerziteta “Singidunum” u Beogradu, a pred kraj studija zvanično mijenja ime u Christian Stenberg. Na portalu “Singipedia” Buhić je jedan od autora naučnoistraživačkog rada “Komparativna analiza računovodstvenih sistema Kraljevine Norveške i Republike Srbije“. Od tada se predstavlja kao norveški finansijski ekspert na osnovu čega dovodi u zabludu poslovno okruženje.

Kako „Blic“ saznaje, Stenberga je gradskim javnim preduzećima preporučio pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević. Milosavljević, međutim, nije želio da odgovori na pitanja novinara „Blica“ da li poznaje Stenberga.