Gramofonska ploča Beatlesa prodana za 77.500 funti

Beatles

Rijetka gramofonska ploča Beatlesa koja je slučajno pronađena u jednom londonskom stanu prodana je na aukciji za 77.500 funti, prenose mediji.

Na rijetkom izdanju na vinilu od 10 cola, izdanom 1962. godine nalaze se pjesme “Till There Was You” i “Hello Little Girl”.

Radi se o prvoj ploči Beatlesa izdanoj prije njihovog proboja na nacionalne ljestvice. Dodatnu vrijednost ploče podigli su rukom ispisani nazivi pjesama na središnjem dijelu izdanja njihovog tadašnjeg menadžera Briana Epsteina.

Iz aukcijske kuće Omega Auctions ističu kako ih je više nego ugodno iznenadila postignuta cijena koju je jedan obožavatelj iz Manchestera odlučio izdvojiti za takvu rijetkost. Ploča je stajala zaboravljena pedesetak godina u stanu Lesa Maguirea, klavijaturista grupe Garry and the Pacemakers.

Snimka je nastala kako bi se mladom bandu omogućilo sklapanje ugovora te je ponuđena na preslušavanje budućem producentu Beatlesa Georgeu Martinu, koji je preminuo u ožujku ove godine. Maguireu je ploču još 1963. poklonio Epstein. Povjesničar legendarnih Beatlesa Mark Lewisohn opisao ju je kao “jednu od najrjeđih i kolekcionarima najpoželjnijih ploča Beatlesa”.