Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon odluke ustavnog suda fbih

Notari u FBiH najavili nastavak pravne bitke, nije isključen ni Strasbourg

zdenko_puljic_FENA

Komentirajući upit o percepciji u javnosti da notari ostvaruju enormne zarade, Puljić tvrdi da to u praksi izgleda drugačije

Predsjednik Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Zdenko Puljić danas je, u povodu Odluke Ustavnog suda FBiH u predmetu U-22/16 kojom su proglašene neustavnim pojedine odredbe zakona kojima je bila propisana obavezna notarska obrada određenih pravnih poslova, najavio da slijedi daljnja pravna bitka.

– Kada dobijemo otpravak presude ići ćemo dalje do kraja u pravnu bitku, najvjerovatnije ponovno apelacijom prema Ustavnom sudu BiH – kazao je Puljić novinarima nakon objavljivanja spomenute odluke, uz opasku kako ne isključuje ni mogućnost aplikacije prema Strasbourgu (Evropskom sudu za ljudska prava).

Na upit o tome šta građani mogu očekivati nakon ove presude, naveo je kako mogu očekivati veću pravnu nesigurnost, “zato što će određene ugovore pisati kao i ranije neke agencije i pojedinci, razni nadripisari…”.

– Ako to budu pisale stručne osobe, onda smo mi kao notari dobili, jer ćemo imati gotovu ispravu koju ćemo, eventualno, potvrditi solemnizirati ili ovjeriti potpis – precizirao je Puljić, ustvrdivši kako će sve rezultirati skupljom uslugom za građane, “jer će naplatiti onaj ko piše ugovor, ili pravni akt za osnivanje društva, a naplatit će ga i notar, znači bit će dupla naplata”.

Istovremeno, odbacio je tvrdnje o monopolu na određene poslove, navodeći da od 1.200.000 notarski obrađenih isprava, koliko su napravili notari u FBiH, ima svega pet/šest slučajeva sudskog osporavanja tih isprava, te da niti jedna još nije proglašena pravno nevaljanom.

Komentirajući upit o percepciji u javnosti da notari ostvaruju enormne zarade, Puljić tvrdi da to u praksi izgleda drugačije, navodeći kako je nedavna analiza stanja na tom planu pokazala da 20 notara imaju manje od 30 notarski obrađenih isprava svakog mjeseca, što mu s dva uposlena donosi zaradu od oko 1.500 KM.

Nadalje navodi kako 50 do 60 notara s 30 do 50 isprava mjesečno, što je nekakav optimum, s dva djelatnika mogu to stići/realizirati, te da oni mogu zaraditi tri do četiri hiljade KM.

– Imamo 20-tak notara koji mogu malo više zaraditi i 10-tak koji mogu zaraditi dosta – kazao je Puljić, navodeći kako se radi o notarima u većim centrima – Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici…, ne precizirajući o kojim iznosima se radi, istovremeno, relativizirajući izrečenu ocjenu obrazloženjem kako oni imaju 200 uposlenih, te da sve to treba platiti.

Dodao je kako je on lično više zarađivao kao advokat.