Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zataškavani kriminal

Nova godina zaposlenicima Reumala počinje sa otkazima

reumal

Slaba je utjeha uskoro otpuštenim radnicima što je Tužilaštvo SBK otvorilo istragu o kriminalu u i oko Reumala. SDA i HDZ su podijelili “plijen”. Jednima NCF, drugima Reumal, u sredini će ostati radnici na birou te prevareni ulagači u apartmane

Nekoliko je dana preostalo do odluke o uručenju prvih otkaza radnicima Lječilišta Reumal Fojnica. Predviđeno je otpuštanje 70 od oko 380 zaposlenih, no moguće je da taj broj bude i veći. Program „zbrinjavanja viška radnika“ odnosno kriteriji bodovanja za otpuštanje su pripremljeni. Slaba su utjeha stavke o eventualnoj mogućnosti rada na drugim poslovima ili prihvatanja otpremnine uvećane za 30% u odnosu na zakonom propisanu!? Sindikalni rukovodioci, kao što je uobičajeno u “državnim” firmama, ne suprotstavljaju se upravi, piše Žurnal.

Očekivano, ovaj slijed događaja dodatno je pogoršao već nastalu razjedinjenost zaposlenih, prije svega po pitanju krivaca za finansijsku krizu. Žurnal je pisao kako su prije pola godine krivcima za besparicu označeni radnici koji su tužili firmu zbog neisplaćivanja plaća po kolektivnom ugovoru.

„Oni to nisu radili dok je bila bivša uprava, kada su imali benefite, pozajmice, plaćala im se školarina“, tvrdio je za Žurnal izvršni direktor Reumala Alija Mukača.

Znakovito, dok okrivljuju svoje uposlenike, niko iz uprave Reumala kao ni Općine Fojnica kao osnivač, ne podsjećaju kako Reumal otplaćuje kreditne obaveze i za sestrinsku firmu NCF koja posjeduje hotel Nature, a u kojoj je Reumal nakon „sve po zakonu dokapitalizacije“ ostao vlasnik samo 27% udjela! Preostali vlasnici preko noći su postali pripadnici „kladioničarske grupacije“ bliskih HDZ-u BiH što je partnerska SDA „aminovala“ – o čemu je Žurnal pisao.

Radnici su za Žurnal navodili kako su bili izloženi pritiscima i ucjenama da povuku tužbe, da zbog toga nisu ni pozivani na posao nakon ponovnog otvaranja Reumala 1. juna prošle godine. Vjeruju da će biti prvi na spisku otpuštenih. Još tada su im pisane disciplinske i prekršajne prijave jer su navodno bez maske došli u prostorije uprave. Da se tim mjerama zaštite ne poklanja pažnja kada su drugi u pitanju, kazuju fotografije sa novogodišnjeg okupljanja dijela uposlenika na čelu sa direktorom Mukačom.

Reumalu nisu pomogle ni „finansijske injekcije“ Općine Fojnica od 300.000 te 550.000 maraka, koliko je nedavno uplatila Vlada Federacije. Dio novca, prema izvorima Žurnala, iskorišten je za „stimulaciju“ onim radnicima koji su potpisali da neće tužiti Reumal. Smanjeni dolazak korisnika lječilišta usljed pojave korona virusa jeste uticao na slabije poslovanje, ali nikako nije uzročnik finansijske dubioze zbog koje uprava namjerava otpuštati radnike.

Žurnal je za posljednje četiri godine opisao sumnjivo poslovanje uprave Reumala i pratećih firmi, o prevarama putem formiranja Aquareumala, o licemjerju SDA koja je skrivala dubiozu u koju je Reumal doveo dugogodišnji direktor Eldan Lokmić, o načinu na koji kladioničarski kartel preuzima hotel Nature, o ulozi Salkana Merdžanića i Općine Fojnica, o tužiocima koji podaništvo SDA-HDZ politici iskazuju neprovođenjem istrage o kriminalu te kako sumnjive investicije uzimaju danak i prijete zatvaranju “hranitelja” Fojnice.

Ukratko, najavili smo bankrot Reumala…

Skrivanje istine o kriminalnom načinu rukovođenja Reumalom te firmama-kćerkama Aquareumalu i NCF-u je metod rada SDA i partnera iz HDZ-a BiH koji upravljaju Fojnicom. Jednima NCF, drugima Reumal, u sredini će ostati prevareni ulagači u apartmane i Aquareumal.

Slaba je utjeha uskoro otpuštenim radnicima što je Tužilaštvo SBK otvorilo istragu o kriminalu u i oko Reumala. Traje ona već treću godinu. Da postoji i ta opcija u kladionicama suvlasnika NCF-a ,bio bi ”zicer” dobitak kladiti se da ta istraga neće dovesti do procesuiranja odgovornih.