Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andres Manuel Lopez Obrador

Meksički predsjednik ponudit će politički azil Julianu Assangeu

assange

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador kazao je u ponedjeljak da bi njegova zemlja mogla pružiti politički azil Julianu Assangeu, suosnivaču WikiLeaksa, javlja Anadolu Agency (AA)

Ranije danas britanski sud donio je odluku da Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Obrador je pozdravio sudsku odluku navodeći kako je to trijumf pravde i da je ”Assange novinar te da zaslužuje drugu šansu”.

”Od ministra vanjskih poslova ću tražiti da pokrene adekvatne procedure kako bi upitao vlasti Ujedinjenog Kraljevstva o mogućnosti da Julian Assange bude oslobođen, a da Meksiko pruži politički azil”, rekao je Obrador.

Sud u Velikoj Britaniji danas je nakon višemjesečnog suđenja odlučio da osnivač WikiLeaksa Julian Assange neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudsku odluku na Twitteru je komentarisala i Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za vansudska i proizvoljna pogubljenja.

“Ovo je jedina moguća odluka u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima”, rekla je Callamard.

Centralni krivični sud, poznat i kao Old Bailey, presudio je da Assange ne može biti izručen SAD-u jer postoji zabrinutost za njegovo mentalno zdravlje. SAD će imati 14 dana da uloži žalbu na ovu presudu.

Ukoliko bi bio izručen, Assange bi se suočio sa 18 tačaka optužnice za hakovanje kompjutera Američke vlade i kršenje zakona o špijunaži, kao i sa potencijalnom zatvorskom kaznom u trajanju od 175 godina.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, a osuđen je na 50 sedmica zatvora.