Nova nada za TTU: Uskoro reanimiranje firme, radit će za rudnik i EP

novalic-ttu

Na današnjem sastanku održanom u Tuzli, gdje se Fadil Novalić, premijer Federacije BiH sastao sa Begom Gutićem, premijerom Tuzlanskog kantona (TK) i radnicima Tvornice transportnih uređaja (TTU) dogovoreno je da se ide u “reanimaciju firme”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vratili smo se na početak rada TTU prije 60 godina, kada je radio kao servis za Elektroprivredu i rudnik. Hajmo ponovo kao prije, ali isključimo prošlost, definišimo ciljeve, isključimo politiku i medijsko spinovanje. Odredimo tehniku, a rješenje je restrukturiirani ciljani stečaj”, izjavio je Novalić nakon sastanka.

Novalić je dodao i to da je sve u rukama stečajnog upravnika, koji je danas ušao u TTU. Prema njegovim riječima, svakog koja slijeduje pravo da mu se poveže radni staž, bit će penzionisan, a TTU će raditi sa nešto drugačijim imenom.

Premijer TK Bego Gutić, smatra da do sada nijedna vlast nije imala hrabrosti da ode u stečaj, iako su uslovi za to davno bili ispunjeni.

“Ne vrijedi ulagati u firmu koja je u finansijskoj dubiozi i ima dug od 40 miliona KM. Formira se nova firma u okviru restrukturiranog stečaja, sa bilansom nula, a radit će za EP BiH i Rudnik mrkog uglja Banovići bez tendera i konkurencije”, rekao je Gutić podsjećajući da je ove godine penzionisano 10 radnika TTU, a da će raditi njih 150.

Mehmet Terzić iz Sindikata TTU smatra da su obje vlade, i Federalna i kantonalna, ovaj put ozbiljno shvatili problem i da će se za 15 dana ponovo susresti sa direktorom EP BiH i rudnika.