Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: Veliko iznenađenje jeste izborni uspjeh MOST-a

Safet Softić

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDA Safet Softić je izjavio Feni da su rezultati izbora u Hrvatskoj očekivani.

Po njegovim riječima, sve predizborne ankete koje su rađene prije izbora su ukazivale na to da bi se upravo ovakav rezultat mogao dogoditi.

– Koalicije koje predvode SDP i HDZ su praktično sa istim brojem glasova, ako izuzmemo tri poslanika iz dijaspore. Ankete su zaista bile, čini mi se, i precizne i mogle su naslutiti da će doći do ovakvog ishoda – kazao je Softić.

Istaknuo je da veliko iznenađenje jeste izborni uspjeh MOST-a.

– Ono što se može u ovom trenutku reći jeste da je ta činjenica, na neki način, odredila da unutar hrvatskog društva postoji nezadovoljstvo načinom na koji ove dvije velike stranke funkcioniraju i na koji obnašaju vlast – naveo je Softić.

Ocijenio je da je 19 poslanika, koliko je MOST ostvario, „impresivan rezultat i on će u najvećoj mjeri odrediti ko će biti premijer i ko će činiti parlamentarnu većinu u Hrvatskoj“.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Softić kaže da ne vjeruje da će doći do bilo kakvog zaokreta u odnosima dvije zemlje.

– Ovo što se dogodilo u Hrvatskoj mislim da je, prije svega, dobro za demokratizaciju hrvatskog društva i njenog političkog života. Što se tiče BiH, mislim da je Hrvatska u odnosima sa BiH već dugi niz godina uspostavila određenu politiku koja se ne mijenja i koja ne vjerujem da će se mijenjati nešto pretjerano sa dolaskom lijeve ili desne opcije – kazao je Softić.

Kako prenose mediji, na jučerašnjim parlamentarnim izborima, prema još privremenim i nepotpunim rezultatima, nakon obrađenih više od 99 posto biračkih mjesta Domoljubna koalicija osvojila je 59 zastupničkih mjesta, uključujući tri mandata iz dijaspore. Hrvatska raste ima 56 zastupnika, a treća najjača stranka MOST nezavisnih lista 19 saborskih mandata.