Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova pobjeda desnice u Hrvatskoj: I Ivo Lola Ribar ide u podrum

BiH

ivo lola ribar

Hrvatska desnica oličena u listi “Nezavisni za Hrvatsku”, koju predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, ukloniće i bistu Ivi Loli Ribaru, koju je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nedavno postavio da bi ublažio ukidanje trga maršala Tita.

Bandić je pod novom ucjenom, ovaj put u vezi sa izglasavanjem gradskog budžeta, prihvatio amandman “Nezavisnih za Hrvatsku” i zatražio od skupštine grada da razmotri inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara.

Stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića zatražila je uklanjanje biste zbog, kako tvrde, “proceduralnih razloga”.

Međutim, oni su i na gradskoj skupštini otvoreno rekli da je za njih bista “komunističkog narodnog heroja neprihvatljiva i zbog ideoloških razloga”.

Odluka o tome nije donesena ni iz nekoliko pokušaja, jer nije bio moguć kvorum, pa se o prijedlogu za uklanjanja biste još nije glasalo.

Hrvatski mediji su događaje u vezi sa uklanjanjem biste Ive Lole Ribara – od Bandićevog hvalisanja da poštuje Tita i njegove saborce, do novog popuštanja pod pritiskom krajnje desnice – u nedostatku boljeg izraza, nazvali “zagrebancijom”.

Ivo Lola Ribar će tako, sasvim izvjesno, biti još jedan antifašistički lik koji je nepoželjan u današnjoj Hrvatskoj, u kojoj i dalje postoje ulice sa imenima ustaških čelnika, poput Mile Budaka.