BiH

Nova presuda za zločine u Rogatici: Ikoniću devet godina zatvora

14/09/2018

Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu Milisav Ikonić i drugi, nakon održanog glavnog pretresa, donio prvostepenu presudu kojom je optuženi Milisav Ikonić oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi Milisav Ikonić je oglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između Armije Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, kao pripadnik MUP-a RS, juna i jula 1992. godine na području opštine Rogatica, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba od 12.08.1949.godine silovao civilnu osobu bošnjačke nacionalnosti.

Sud je optuženom Milisavu Ikoniću izrekao kaznu zatvora od devet godina.

Vrijeme koje je optuženi Milisav Ikonić proveo u pritvoru, od 03.03.2015. godine do 03.04.2015. godine, se uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Sud donosi rješenje prema optuženom Milisavu Ikoniću kojim se određuju mjera zabrane, i to zabrana putovanja, kao i javljanje u nadležnu policijsku stanicu dva puta mjesečno.

Optuženi Zoran Ilić oslobađa se od optužbe da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.