Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PDP: Pokrenuti start-up centre u cijeloj Republici Srpskoj

pdp3333

Informacione tehnologije predstavljaju ogromnu šansu za privredni razvoj Republike Srpske, te je stoga jako važno da naš obrazovni sistem i privredu postavimo na osnovama koje će omogućiti školovanje i korištenje kadrova spremnih da ostvare taj potencijal, stoji u saopćenju PDP-a.

Interesovanje stranih firmi za razvoj informacionih tehnologija u Republici Srpskoj je u porastu. Samo jedna velika kompanija od 5.000 zaposlenih značila bi oko 200 miliona KM prikupljenih poreza, što bi predstavljalo „bum“ za cijelu ekonomiju i doprinijelo ubrzanom razvoju RS.

Zato se u Programu obnove Republike Srpske držimo prijedloga mjera koje je neophodno preduzeti da bismo ostvarili procvat ove grane privrede:

Pokretanje start-up centara u cijeloj Republici Srpskoj kroz poslovne inkubatore koji olakšavaju razvoj poslovne ideje u biznis:

Subvencionisanje i poreske olakšice za pokretanje biznisa iz IT oblasti;

Zakonsko definisanje i zaštita statusa frilens rada kroz ostvarivanje prava na radni staž i zdravstveno osiguranje;

Osavremenjavanje obrazovnog sistema jačanjem informatičkih gimnazija i web tehnologije;

Uvjereni smo da je ovaj strateški cilj jedini način da RS uvedemo u privredne tokove 21. vijeka, digitalnog obrazovanja i digitalnog društva. Vrijeme je ne samo da uhvatimo korak sa ostatkom svijeta, već da damo svoj doprinos njegovom ubrzanom napretku!