Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novih ploča i tendera

Nova sezona, nove ploče u Ferhadiji: Hadžibajrić tvrdi prijašnji radovi “nisu valjali”

ferhadija ploce (3)

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sada tvrdi da se prijašnji “radovi nisu izveli na pravi način”

Počela je sanacija dijela ulice Ferhadija, od Apoteke Stari Grad (kod Katedrale) do Slatkog ćošeta, preciznije na potezu od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom u Sarajevu. Projektom je planirano da se uklone stare ploče, koje su ne tako davno postavljene, postavi armirano-betonska podloga i na nju nove kamene ploče, izmijeni dio cjevovoda i reguliše oborinska odvodnja.

“Na ovaj način cijela ulica Fehadija u dijelu općine Stari Grad, u dužini od 363 metra imat će jedinstven izgled, s obzirom da je donji dio – od Gradske tržnice do Apoteke Stari Grad rekonstruisan i popločan prije šest, odnosno sedam godina. U toku je uklanjanje starih ploča postavljenih prije 22 godine kada se neposredno poslije rata radila sanacija ulice”, kaže se u saopćenju općinske press-službe.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić sada tvrdi da se prijašnji “radovi nisu izveli na pravi način”.

“ Ploče koje su sada ovdje su postavljene odmah nakon rata,1997. godine i vrlo su loše urađene. Općina Stari Grad i Direkcija za ceste KS konačno su krenule u sanaciju i ovog dijela ulice Ferhadija. Donji dio ulice smo radili u toku 2012. i 2013. godine i tu nikada nije bilo oštećenja ni dodatnih radova,“ kazao je Hadžibajrić i dodao:

„Stanje ovog dijela Ferhadije je zaista loše. Novi projekat obuhvata sanaciju pomenutog dijela, kao i sanaciju ulice Štrosmajerova, ali tu ulicu ćemo početi tek 1. septembra. U Ferhadiji ćemo sada uraditi armirano-betonsku ploču od deset centimetara, na koju se poslije stavljaju granitne ploče od deset centimetara, dimenzija 80×40 i 80x60cm. To će biti dobro i kvalitetno urađeno čime ćemo cijelu ulicu dovesti u zadovoljavajuće stanje,“kazao je. Upitan da li je ova sanacija konačna i hoće li opet dolaziti do ispadanja ploča, te da li se moglo ranije početi sa radovima, Hadžibajrić je kazao: „Do toga neće doći, kao što nije došlo ni u donjem dijelu ulice koji smo kvalitetno uradili i postavili ploče debljine deset centimetara. Koristićemo istu tehniku i materijal. Kao što vidite na licu mjesta, ploče koje su dosad bile ovdje debljine su svega tri centimetra. Što se tiče saobraćaja kroz Ferhadiju, Općina je uradila sve što je u našoj moći postavljanjem potopnih stubića. Prava adresa za to pitanje je MUP Kantona Sarajevo i nadležni ministar koji mogu zaustaviti saobraćanje ulicom. Radovi nisu mogli početi ranije jer sam postupak izbora izvođača traje 60 dana i to pod uslovom da se niko ne žali. Osim toga, mora se pratiti građevinska sezona, od kraja aprila do kraja oktobra.“

Radove u Ferhadiji će finansirati Općina Stari Grad Sarajevo i Direkcija za puteve KS, a njihova vrijednost je 789.000 KM. Proveden je postupak izbora izvođača radova, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te je izabran izvođač firma Mibral d.o.o, a rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana.