FORMIRANJE VLASTI

Čeka se odluka Ustavnog suda FBiH: Nova Vlada ZDK za 20-ak dana?!

skupstina zdk – fena (1)

Novu parlamentarnu većinu u SZDK čini ukupno 18 zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative-Kasumović Fuad (pet), Socijaldemokratske partije BiH (pet), kolalicije Demokratske fronte/Građanski savez (tri), Naroda i Pravde (tri), Naše stranke (jedan) i jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, koji u tom kantonu ima dvoje zastupnika

Potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad Kenan Uzunović očekuje da će se Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine proglasiti nenadležnim po najavljenoj apelaciji za ocjenu ustavnosti izbora rukovodstva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Bivši predsjedavajući Skupštine ZDK-a i novi predsjednik Kluba Bošnjaka Ćazim Huskić prekinuo je jučer u jednom trenutku konstituirajuću sjednicu, nakon što Klub Bošnjaka nije izabrao svog kandidata za predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg SZDK.

-Bivši predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i sekretar Ibrahim Avdagić grubo su prekršili Poslovnik, odnosno član 10 Poslovnika SZDK i član 32 Ustava ZDK, koji je prepisan u član 10 Poslovnika, i načinili jednu grubu povredu. Osim Poslovnika, Avdagić i ostali državni službenici i namještenici iz Stručne službe SZDK učinili su povredu rada, zbog čega će biti sankcionisani u narednom periodu. Mi smo najnormalnije nastavili održavanje sjednice, s obzirom na to da smo imali 18 članova, odnosno delegata te smo imali većinu za glasanje. Izabrali smo novog predsjedavajućeg, odnosno novo rukovodstvo i nastavili smo s radom – naveo je Uzunović za Fenu.

Novu parlamentarnu većinu u SZDK čini ukupno 18 zastupnika Bosanskohercegovačke inicijative-Kasumović Fuad (pet), Socijaldemokratske partije BiH (pet), kolalicije Demokratske fronte/Građanski savez (tri), Naroda i Pravde (tri), Naše stranke (jedan) i jedna zastupnica Narodnog evropskog saveza, koji u tom kantonu ima dvoje zastupnika.

-Jutros smo, putem Protokola i na Stručnu službu, na ruke Dejana Kovačevića, novog predsjedavajućeg Skupštine, predali ime mandatarke Amre Mehmedić. To znači da ćemo u narednom periodu apsolutno raditi kao da je sve uredu i očekujemo da u narednom periodu preuzmemo i pečat Skupštine te ostale dokumente neophodne za rad – najavio je Uzunović.

Što se tiče najavljene apelacije Ustavnom sudu FBiH, za čije je podnošenje jedino ovlašten premijer Mirnes Bašić, očekuje da neće promijeniti situaciju.

-Mislim da će biti isti rezultat kao i u Goraždu. Očekujemo da se Ustavni sud FBiH proglasi nenadležnim, upravo onako kako je bilo u Goraždu. Shodno navedenom, s obzirom da imamo 18 ruku u Skupštini, očekujem da nastavimo s normalnim radom i funkcionisanjem. U narednih 15 do 20 dana može se očekivati i izbor nove Vlade, ali zbog rokova za koje smo vezani hitan je izbor delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH, koji se mora završiti do 2. decembra. Očekujem da ćemo u datim rokovima sve to i završiti – istakao je Uzunović.

O raspodjeli ministarstava u novoj Vladi ZDK, nije želio govoriti, ali da su sigurni delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH iz nove koalicije Goran Bulajić (DF/GS) i Mladen Simić (SDP), koji su i jedini članovi Kluba Srba u Skupštini, ali i Almina Sivić iz NES-a, koja će kao prijedlog BHI-KF, biti delegirana iz Kluba Bošnjaka.

Svi politički subjekti iz nove većine, kaže Uzunović, imat će svoje prijedloge za četiri delegate iz reda Bošnjaka te po dva delegate iz reda Srba i Hrvata, dok za jednog delegate iz reda Ostalih neće biti prijedloga, jer u Skupštini od 35 zastupnika, nije izabran nijedan iz reda Ostalih.

Nova parlamentarna većina, na jučer prekinutoj pa nastavljenoj konstituirajućoj sjednici SZDK, za predsjedavajućeg je izabrala Dejana Kovačevića (NiP) iz Kluba Hrvata, a za prvog zamjenika Gorana Bulajića (DF/GS) iz Kluba Srba te za drugu zamjenicu Behiju Kulović (NS) iz Kluba Bošnjaka.

Međutim, Kulović je u Radno predsjedništvo izabrana bez saglasnosti svog kluba, odnosno nije dobila natpolovičnu većinu za izbor, a što je i bio razlog prekida sjednice.

Zbog nastavka sjednice te kršenja procedura, Stručna služba Skupštine ZDK i sekretar Skupštine ZDK Ibrahim Avdagić, koji je sa svojim saradnicima također napustio jučerašnju sjednicu, obratili su se dopisima Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK za policijsku zaštitu te Kantonalnom tužilaštvu ZDK, OHR-u i predstavnicima Evropske unije u BiH. Od premijera ZDK Mirnesa Bašića zatražili su da, u skladu sa svojim ovlastima, uputi apelaciju prema Ustavnom sudu FBiH, a što je on i najavio da će učiniti kada bude dobio ovjerene materijale s konstituirajuće sjednice SZDK.

Prema Ustavu FBiH i Ustavu ZDK, premijer kantona jedini je ovlašten da podnosi apelacije prema Ustavnom sudu FBiH. Bašić je najavio kako će uz apelaciju Ustavnom sudu FBiH tražiti i određivanje “privremene mjere”.