Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljeni podaci

Novac iz federalnog budžeta dobilo 30 klubova, najviše kakanjskom “Rudaru”

rudar kakanj
FOTO: FK Rudar Kakanj/Facebook

Najveća svota, 30.000 KM, izdvojena je za Fudbalski klub “Rudar” Kakanj, za izgradnju i opremanje pomoćnog stadiona sa umjetnom travom

Federalno ministarstvo kulture i sporta objavilo je podatke o finansijskoj podršci fudbalskim klubovima u posljednje tri godine. Ovu informaciju zatražila je zastupnica Naroda i pravde u Federalnom parlamentu Ajla Milišić Pepić.

Iz Ministarstva napominju da su podržali brojne programe i projekte fudbalskih klubova, u skladu sa općim i posebnim kriterijima javnih poziva te odlukama o programu utroška sredstava. Novac je dodijeljen za organiziranje međunarodnih takmičenja, izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata i učešće na međunarodnm takmičenjima.

U nastavku su podaci za 2022. godinu. Iznosi podrške bili su različiti, a novac je dobilo 30 klubova.

Podaci Federalnog ministarstva kulture i sporta

Najveća svota, 30.000 KM, izdvojena je za Fudbalski klub “Rudar” Kakanj, za izgradnju i opremanje pomoćnog stadiona sa umjetnom travom. Slijedi Nogometni klub “Stup” sa 25.000 za izgradnju stadiona sa pratećim objektima u krugu bivše kasarne “Nedžarići”. Na trećem mjestu je 20.000 KM za zaštitnu ogradu na tribinama za klub “Romari”.

Po 18.000 KM dobila su četiri kluba.

Hrvatski nogometni klub “Tomislav” Tomislavgrad za prvu fazu izgradnje sobe na tribinama, “Stupčanica” Olovo za projekat rekonstrukcije upravne zgrade i klupskih prostorija, a “Stolac” za rekonstrukciju i uređenje i opremanje prostora gradskog stadiona i popratnih prostorija.

Klub “Jedinstvo” Ljubnići dobio je 18.000 maraka za proširenje terena za nogomet sportsko-rekreacionog centra Ljubnići, te 4.000 za sufinansiranje međunarodnog nogometnog turnira “Cvijet Srebrenice 2022”.

NK “Kiseljak” dobio je 15.000 KM za renoviranje i adaptaciju postojećih prostorija te izgradnju pratećeg objekta za ostavu. Podrška Udruženju sportski fudbalski klub “Libero” za radove na postavljanju rasvjete i zaštitnih mreža na terenu iznosila je 10.000 KM.

Novac je dobilo 30 klubova

FK “Mladost” Župča-Breza dobio je 9.000 maraka za projekat rekonstrukcije i sanacije klupskih prostorija. Po hiljadu manje dobili su NK “Vareš” i “Šantići” Vitez za izgradnju tribina, odnosno rekonstrukciju travnjaka na svojim stadionima. Klubu “Kreševo” dodijeljeno je 7.000 KM podrške za nabavku i ugradnju rasvjete stadiona.

Ostali klubovi dobili su po 5.000 KM ili manje.