Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baby Steps

Porod u BiH: “Doktore umrijet će nam žena“

porođaj u bih
FOTO: Screenshot

Zanemarivanje porodilja, rezanje, skakanje po stomaku, psihološko zlostavljanje, porodi na granici života i smrti dio su stvarnosti naših porodilišta.

Svakim danom svjedočimo brojnim iskustvima porodilja koje su rađale ovdje i svaka ta priča je proživljeni horror. Strah i broba za život majke ili djeteta.

Priča koju nam donosi mlada majka iz jednog bh porodilišta priča je koju u njenom gradu znaju svi. Nije tajna da je greškom ljekara nakon poroda pala u komu, a onda je uslijedilo 10 dana borbe za život.

Ostavili tri komada posteljice

„Prvu curicu sam rodila 2014. godine i imala sam, pa onako, normalan neki porod, ali poslije poroda su mi ostavili tri komada posteljice, gdje sam ja sedmi dan dobila odljev i onda sam, primljena sam u bolnicu, gdje me doktor, koji me porađao, čistio. Prilikom toga mi je razrezao matericu, a slijedeće što znam da je sestra vrišta i govorila: Doktore umrijet će nam žena!“

Njenoj majci su tada rekli da sjedi pored njenog kreveta i da čeka, jer doktori više ništa ne mogu uraditi.

Korupcija, loš tretman i zlostavljanje u porodilištima

Ovo je njena priča, koja se nevjerovatno ponovila dva puta. Naime, ova mlada majka žrtva je ponovljene greške koja joj je umalo odnijela život i nakon drugog poroda…

Korupcija, loš tretman i zlostavljanje u porodilištima su javna tajna u Bosni i Hercegovini, koja je prešućena od bolnica i ignorisana od strane javnih zvaničnika desetljećima.

Polovina žena koje je Baby Steps anketirao, rekle su da su dale novac ili poklon prije ili nakon poroda. Jedna trećina je izjavila da su to uradile u tajnosti, dozvoljavajući da ljekari i tehničari prikriju korupciju.

Prosječni iznos mita je 70 eura, što na godišnjem nivou iznosi 1 milion eura u državi, navodi se u saoćenje Udruženja “Baby Steps”.