Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

diskriminacija

OSCE: Obilježavanje takozvanog “Dana Republike Srpske” 9. januara je neustavno

OSCE

Misija poziva Vladu Republike Srpske da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda BiH kao konačnih i obavezujućih. Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija) ističe da službeno pokroviteljstvo i podrška Vlade Republike Srpske obilježavanju takozvanog „Dana Republike Srpske“ 9. januara nije samo diskriminatorno, nego je Odlukom Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine jasno utvrđeno kao neustavno jer direktno krši ustave i Bosne i Hercegovine i same Republike Srpske.

– Prema toj odluci Ustavnog suda, proglašenjem 9. januara „Danom Republike Srpske“ krši se Ustav BiH time što se pripadnicima jednog naroda daje prednost, istovremeno diskriminišući pripadnike ostalih naroda. Treba istaći i to da je Ustavni sud također ustanovio da takva praksa predstavlja povredu odredaba Ustava Republike Srpske o zaštiti jednakosti i nediskriminaciji – navodi se u saopćenju Misije OSCE-a u BiH.

Dodaje se da je u istoj odluci, Ustavni sud utvrdio i da se službenim i institucionalnim obilježavanjem 9. januara kao krsne slave Republike Srpske favorizuje kulturno naslijeđe, tradicija i običaji jednog naroda, dok se zanemaruju drugi narodi, što je diskriminatorno.

Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo

Misija poziva Vladu Republike Srpske da u potpunosti poštuje vladavinu prava, koja mora obuhvatiti poštivanje odluka Ustavnog suda BiH kao konačnih i obavezujućih. Nepoštivanje i neprovođenje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo.

– Misija je trajno opredijeljena pružanju podrške svim institucijama vlasti, na cjelokupnoj teritoriji BiH, u ispunjenju njihovih zakonskih obaveza u sferi zaštite ravnopravnosti, nediskriminacije i vladavine prava. Ovim će se ojačati atmosfera uzajamnog povjerenja i poštovanja te stvoriti bolja budućnost za sve narode u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.