Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novac čeka u Sloveniji: Kraj agonije za štediše Ljubljanske banke?

BiH

stedise-ljubljanska11

Vlada Federacije BiH u petak je prihvatila Informaciju o statusu sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Ališić i drugi” te potvrdila ekskluzivne informacije koje su “Nezavisne” objavile u četvrtak da će i zadnji zahtjev koji Slovenija traži biti ispunjen te će biti stvoreni svi uslovi za početak isplate štedišama bivše Ljubljanske banke.

Nakon rasprave, Vlada je dozvolila Sloveniji ili njenom ovlaštenom zastupniku i kompaniji angažovanoj od strane Slovenije, pristup dokumentaciji Ljubljanske banke d.d. Ljubljana – Glavna filijala Sarajevo, o kojoj brigu vodi Vlada FBiH, kako bi bila skenirana relevantna dokumentacija i izvršen njen prenos u Sloveniju.

Za svu dodatnu dokumentaciju koju Slovenci mogu eventualno tražiti ovlašteno je Ministarstvo finansija FBiH da, putem nadležnih organa BiH, dostavi Sloveniji sve u svrhu što bržeg početka isplate štedišama, pišu Nezavisne novine.

Pokušali smo juče da dođemo do Iztoka Grmeka, ambasadora Slovenije u BiH, ali njegov telefon bio je isključen. Ipak, ono što je za Nezavisne prethodnih dana rekao, potvrđuje da je zadnja prepreka pred isplatu premoštena.

“Pare za isplatu su spremne i čekaju na računu u Sloveniji, ali prije toga mi moramo dobiti dokumentaciju depozita svakog štediše, mi smo spremni, samo čekamo od bh. strane da potvrdi kada firma koja je već određena može doći i skenirati sve podatke iz arhive u Sarajevu i poslati nam ih”, rekao je  Grmek.

Iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori, čije je sjedište u Banjaluci, novu informaciju su dočekali sa osmijehom.

“Drago nam je, naravno, ali sve je to dugo, predugo trajalo. Njima je trebalo godinu i po da usvoje to što je trebalo usvojiti još prošle godine i veliko je pitanje kada bi to i u uradili da nismo poslali žalbu Evropskoj komisiji za ljudska prava sa detaljnim obrazloženjem da političari neće da puste Slovence u arhivu, jer je štednjom u Federaciji pokraden državni kapital”, rekao je Svetozar Nikšić, predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja, kojem je u Sloveniji ostalo 300.000 KM, a u Jugobanci 97.000 evra glavnice, bez dvadesetogodišnje kamate.

On je dodao da, čim Slovencima budu prebačeni skenirani dokumeti, oni će odmah morati početi raditi obračun.

“Mjesec dana po završetku obračuna isplata će početi, tako da je ja očekujem već na jesen. U Federaciji nisu oduševljeni provjerom, jer su pare pokradene, a Slovenija traži tačne podatke i neće dva puta da isplaćuje. Mi smo im čak u situaciji kada čekamo pare čestitali na tome i rekli da istraju”, tvrdi Nikšić.

Iz drugog Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH nisu bili rječiti i nisu htijeli mnogo da komentarišu odluku Vlade FBiH da dozvoli ulazak u arhive.

“Meni, kao ni štedišama, nije jasno koje oni podatke sada uzimaju i u koju svrhu. Pokušaću da u toku sljedeće sedmice više saznam o svemu pa ću onda komentarisati”, rekla je Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja.