Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novaković: Iz SBB-a ukazuju da je moguće novo ime umjesto Dautbašića

BiH

momcilo novakovic

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije zakazana, niti smo dobili, bar koliko ja znam, nikakav dokument od Savjeta ministara BiH, odnosno predsjedavajućeg Denisa Zvizdića koji se odnosi na imenovanje ministra prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Predstavničkog doma PSBiH.

“Lično imam osjećaj da to nije ni bio predmet rasprave posljednjeg sastanka SDA – SBB tim prije što je iz izjave kolega iz SBB-a vrlo interesantna rečenica koja kaže da će biti izabran kada bude vrijeme. Pazite, to je dosta, interesantna izjava iz čega ja izvodim zaključak da još uvijek postoji mogućnost da SBB predloži drugog kandidata i da onda taj proces završimo. Meni se čini iz tog dijela izjave stvara mogućnost za tako nešto”, smatra Novaković.
Navodi da kod predlagača SBB-a i kod SDA, kao jednog od dva glavna koaliciona partnera u FBiH, još nije došlo do promjene situacije.

“Mi nismo, što se tiče Saveza za promjene, u novim okolnostima još uvijek zauzeli konačan stav, ali mislim da nije realno zaista, ne samo moralno, da postoji formalno problem izbora gospodina Dautbašića imajući u vidu da je čovjek u kućnom pritvoru, a da mora doći na sjednicu Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH što se u ovom momentu čini nerealnim i nemogućim”, ocijenio je Novaković.

Bakir Dautbašić kandidat SBB-a za ministar prometa i komunikacija se nakon istražnog pritvora sada nalazi u kućnom, uz mjere zabrane. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH bez ministra je od početka decembra prošle godine kada je s te pozicije smijenjen Slavko Matanović, kao kadar DF-a.

S obzirom da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH već tri i po mjeseca bez ministra sa neizvjesnošću kada će biti izabran novi o aktuelnom stanju raspravljao je i Kolegij Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Posebno se raspravljalo o ugroženosti projekata, prvenstveno onih koji se odnosi na digitalizaciju u BiH.

“Mi smo na Kolegiju ocijenili da nemamo potpunu informaciju u kojoj je sada fazi projekat i zato smo zatražili da nam se na sljedeću sjednicu Komisije za saobraćaj i veze dostavi informacije o toku tih procesa i da pozovemo zamjenika ministra prometa i komunikacija koji bi trebao umjesto ministra da pojasni svu situaciju. Nismo imali pravu informaciju, pa ne možemo razgovarati napamet, čekamo od Ministarstva podatke da li su projekti ugroženi. Ali, u svakom slučaju prema nekim informacijama koje smo dobili da postoje određena usporavanja ovih procesa posebno kada se radi o pitanju javnih servisa, odnosno modela njihovog finansiranja”, istakao je u razgovoru za AA Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za promet i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebala bi se održati polovinom marta.