Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novaković: Nisu stvoreni uslovi za popunu Vijeća ministara

BiH

momcilo novakovic

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Momčilo Novaković istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako “nisu stvorene pretpostavke da se na sjednici Predstavničkog doma PS BiH 16. februara kao tačka dnevnog reda nađe potvrda imenovanja ministra prometa i komunikacija BiH”.

“Još uvijek ništa nije došlo kao prijedlog, odnosno ništa kao kao član Komisije nisam dobio, a pretpostavljam da ni bilo ko drugi. Mislim da situacija u kojoj je kandidat za ministra saobraćaja i veza Bakir Dautbašić zatvorski zamijenio kućnim pritvorom nije nešto bitno promijenila. Naime, formalno kandidati za ministra i zamjenike ministara moraju pred Komisijom odgovarati na pitanja članova. Ukoliko to ne mogu, odnosno nisu u mogućnosti, bez obzira bili u kućnom ili nekom drugom pritvoru, to se ne može ispuniti. A, to je prvi uslov da bi komisija uopšte mogla dati prijedlog prema Parlamentarnoj skupštini BiH”, naglasio je Novaković.

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine navodi da se do 16. febrauara kada je zakazano zasjedanje ništa ne može izmijeniti.

“Treba zakazati Komisiju, treba da joj kandidat prisustvuje, a ako je čovjek u kućnom pritvoru nije u mogućnosti da se pojavi na sjedni Komisije. Imamo i moralnu stranu svega. Zaista staviti nešto na dnevni red nakon prijedloga optužnice i kućnog pritvora mislim da bi u ovom momentu bilo vrlo diskutabilno, da ne kažem nešto gore”, istakao je Novaković.

On je za AA rekao kako je za sutra kao predsjedavajući sazvao Kolegij Komisije za saobraćaj i veze Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s obzirom “da se pojavila nova situacija koja podrazumijeva da postoji obaveza tromjesečnog izvještavanja prema Predstavničkom domu PS BiH u vezi sa procesom digitalizacije”.

“Moramo vidjeti na Kolegiju šta dalje, odnosno da li ova situacija s obzirom da nema ministra mijenja šta u tome. Treba vidjeti hoće li izvještaje podnositi zamjenik ministra, odnosno hoće li preuzeti tu obavezu na sebe. Sve su to dileme koje se moraju otkloniti. Tako da ćemo se mi kao Komisija za saobraćaj i veze koja ima najtješnju saradnju sa Ministarstvom saobraćaja i veza, odnosno trebala bi, vidjeti šta dalje”, poručio je u razgovoru za AA Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i veze Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, kandidat za ministra prometa i komunikacija BiH u ime SBB-a Bakir Dautbašić jednomjesečni zatvorski pritvor odlukom Suda BiH zamijenio je kućnim pritvorom. Protiv njega je Tužilaštvo BiH u međuvremenu, zajedno sa predsjednikom SBB-a i delegatom u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Fahrudinom Radončićem zatražilo podizanje optužnice za više krivičnih dijela među kojima i ometanje rada pravosuđa.