Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Livnice nastavljaju štrajk glađu, Vlada FBiH obećala im po 500 KM

BiH

livnica tuzla radnici strajk (2)

Radnici tuzlanske Livnice nastavljaju štrajk glađu, koji su započeli prije 17 dana, sve dok novac od jednokratne pomoći Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ne bude na njihovim računima, rekao je Zijad Pirić, jedan od radnika.

Nakon jučerašnjih bezuspješnih pregovora u Sarajevu, danas je u Tuzlu došao Suad Osmanagić, savjetnik za ekonomska pitanja federalnog premijera Fadila Novalića. Osmanagić je razgovarao sa radnicima, čije je zdravstveno stanje značajno narušeno, i obećao im je da će se na njihovim računima uskoro naći po 500 KM.

livnica tuzla radnici strajk (1)

˝Idemo odmah prebaciti novce, da se rasporede na njihove račune. Ovo je jedan dio pomoći, u iznosu od 48.000 KM, ali ovo nije rješavanje centralnog pitanja o radno-pravnim odnosima. Ovaj čin je samo dobra volja Federacije, jer nemamo nadležnosti, ali želimo pomoći ljudima kojima je napravljen skandal˝, izjavio je Osmanagić nakon razgovora sa radnicima.

Podsjetio je da su radnici oštećeni, između ostalog, zbog toga što je Drago Jurić, bivši vlasnik Livnice, prebacio radnike u novu firmu ´Bosnia Valves´, a njihove su radne knjižice ostale u Livnici, koja je u stečaju. Također, on je rekao da će se napraviti plan za ponovno pokretanje rada Livnice.

livnica tuzla radnici strajk (3)

Pirić, radnik koji predstavlja grupu štrajkača, izjavio je da se na odluku o pomoći nije moralo čekati 17 dana, jer se, tvrdi on, sve riješilo za pet minuta.

˝Samo smo i tražili tih pet minuta razgovora, da nas neko sasluša, ali do sada su nas samo odbijali i pravili su nas budalama. Zar neko treba da krepa da bi oni mrdnuli prstom? Mi ostajemo u štrajku sve dok ne dobijemo novac, i ne samo to. Hoću dokaz da nam je novac dat na legalan i zakonit način i neću primiti ništa ako je nelegalno i ako neko preko mojih leđa pere pare. Rok da nam se novac pojavi na računima je petak do 12 sati, a ako tako ne bude, u 12.01 sati vlasti će imati novo Praško proljeće˝, poručio je Pirić.