BiH

federalni premijer

Novalić: Ako mogu da se našalim, veći budžet je zbog stvarnog ekonomskog rasta

26/01/2023

Vlada FBiH nije prihvatila amandmane na budžet

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao predlagač ovogodišnjeg federalnog budžeta nije prihvatila nijedan od više desetina amandmana podnesenih iz zastupničkih klupa na Prijedlog budžeta.

Tokom sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je u toku u Sarajevu, federalni premijer Fadil Novalić je zahvalio zastupnicima što su tokom rasprave o budžetu izrekli puno dobrih ideja, naročito u vezi s potrebnom izgradnjom infrastrukturnih objekata i drugim projektima od javnog značaja.

Izrekao je više primjedbi na nekoliko amandmana podnesenih na Prijedlog ovogodišnjeg budžeta.

Iz Novalićevog izlaganja proizilazi da njegove primjedbe nisu zbog suštine amandmana već zbog toga što su u koliziji s nekim federalnim zakonima. Kao jedan od primjera za to je naveo predloženo preusmjeravanje deset miliona KM sa Željeznica Federacije BiH, ali s pogrešnog budžetskog koda, tekućeg održavanja, a ne iz investicionog dijela budžeta.

Sjednica Predstavničkog doma, posvećena ovogodišnjem budžetu Federacije BiH, traje od jučer i obilježena je čestim pauzama.

Budžet FBiH za 2023. godinu, realan i održiv prema obrazloženju federalne ministrice finansija Jelke Milićević, Vlada je predložila u iznosu nešto većem od 6,7 milijardi KM, što je za oko 1,1 milijardu više od prošlogodišnjeg budžeta Federacije.

“Ako mogu da primjetim veći budžet potiče od ekonomskog rasta. Ako mogu da se našalim, od stvarnog ekonomskog rasta, a ne od onog virtuelnog, o kome je govorio moj kolega Žuljević”, rekao je Novalić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.