Federalni premijer

Novalić: Ako ne bude usvojen budžet FBiH neće biti biti plata, dodataka i invalidnina

novalic

Govoreći o tome šta FBiH očekuje ukoliko nakon 31. januara ne bude usvojen budžet, Novalić je naglasio da će posljedice, kao uvijek kad je riječ o političkoj neodgovornosti, snositi građani

Predsjednik Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić izjavio je da, ukoliko ne bude usvojen budžet Federacije BiH /FBiH/ za 2019. godinu, neće biti moguće isplatiti nijednu obavezu koja se finansira iz budžeta i da to znači da već u februaru neće biti plata, dodataka, invalidnina.

Novalić je istakao da više nema mjesta politikantstvu i da više nije u pitanju ko je u pravu, a ko ne, već da li će penzioneri u februaru imati od čega da kupe lijekove i skuvaju ručak.

Prema njegovim riječima, kriza u Domu naroda FBiH i te kako će se odraziti na FBiH, s obzirom na to da još nema budžeta, jer, kako je istakao, ako budžet ne bude usvojen, onda automatski staju sve isplate iz budžeta.

“Šta se tiče penzionera, osnovni problem kod isplate penzija jeste neusvajanje finansijskog plana Fonda PIO za 2019. godinu. Bez njega nisu moguće isplate, dok bez budžeta nije moguće povećanje minimalnih penzija koje smo najavili još prošle godine”, rekao je Novalić za današnje “Nezavisne novine”.

On je upozorio da su Vladi FBiH “ruke vezane” te naveo da je za privremeno finansiranje kasno, a i da su išli sa tim, o njemu bi trebalo da se izjasni Dom naroda.

“Dakle, sve dok se ne sazove stari ili konstituiše novi saziv, mi po zakonu ne smijemo isplaćivati ništa iz budžeta, koji je prošao samo pola procedure, odnosno Predstavnički dom”, pojasnio je on.

Govoreći o najavljenim protestima poljoprivrednika, građanskom buntu penzionera i RVI ukoliko do petka ne bude budžeta, te mogućem finansijskom kolapsu FBiH, Novalić kaže da su za to odgovorni svi oni koji se protive sazivanju Doma naroda u starom sazivu.

“Kontinuitet vlasti mora da postoji i Ustav je po tom pitanju jasan. Sve dok ne bude konstituisan novi saziv, stari saziv je legitiman. Uostalom, ako delegati iz starog saziva mogu danas uredno primati plate, zašto ne bi mogli raditi. Da Centralna izborna komisija BiH nije odugovlačila sa biranjem načina određivanja delegata, novi saziv bio bi već vjerovatno u funkciji”, rekao je on.

Govoreći o tome šta FBiH očekuje ukoliko nakon 31. januara ne bude usvojen budžet, Novalić je naglasio da će posljedice, kao uvijek kad je riječ o političkoj neodgovornosti, snositi građani, i to pripadnici socijalno najugroženijih grupa – penzioneri, borci i invalidi.

“Nadam se da, ipak, do toga neće doći i da će sjednica starog saziva biti sazvana u roku”, rekao je Novalić.