Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Autoceste gradi novac, a ne stranke ni vlade

novalic

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu o raspodjeli prihoda od putarina, kupovini zgrade Energoinvesta za smještaj Vlade FBiH u Sarajevu i medijskim špekulacijama o uključenosti članova njegove porodice i saradnika u kupovinu jedne nekretnine od strane BH Pošte, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o posljednjoj podjeli sredstava od putarine na temelju privremene odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, Novalić je podsjetio da je 10. jula u medijima objavljena informacija da su se entiteti dogovorili oko raspodjele akciza. Podsjetio je i na to da su 10. jula radili oko Zakona o borcima i mediji su bili usmjereni ka tome. Nakon toga je došao i 11. juli – godišnjica genocida počinjenog u Srebrenici.

“Već tada se rodila sumnja da je u pitanju neki netransparentan dogovor čim se na taj način bira vrijeme. Ishod je bio pristanak na raspodjelu prihoda od akciza iz člana 35. To je za autoceste i druge ceste. On je prvi put uveden 2009. i to je išlo za autoceste deset feninga. Novim zakonom o akcizama smo dodali još 15: deset za autoceste i pet za druge ceste. Od 2009. privremenom odlukom, koja nije mogla trajati duže od šest mjeseci, raspoređeno je na način da je Federaciji BiH išlo 59 posto, dva Brčko Distriktu i 39 Republici Srpskoj”, pojasnio je Novalić.

Kako je kazao, u to vrijeme potrošnja goriva u Federaciji BiH je bila 65 posto.

“Već tada je Federacija BiH bila oštećena šest posto. Devet godina kasnije, novim Zakonom o akcizama stekli smo mogućnost da promijenimo taj odnos i da ga uvedemo u zonu pravednosti. U prvom kvartalu Federacija BiH je trošila 70 posto, RS 29 i Brčko Distrikt ispod jedan posto”, rekao je Novalić.

Federalni premijer je rekao da zbog prava veta koje imaju državni i entitetski ministri finansija nije moguće suspendovati odluku koja će ostati privremena i 2038. godine.

“Jasno je da će za deset godina, da ne kažem za 20, potrošnja u Federaciji BiH biti najmanje 80 posto, a ostat će prihod 59 posto. To je bio razlog za uznemiravanje. Ovo otvara ozbiljnu sumnju da li naši predstavnici dostojno štite Federaciju BiH”, pojasnio je Novalić.

Govorio je i o današnjoj sjednici Vlade FBiH održanoj u Mostaru, kazavši da su pokušali iz zone politike ući u zonu ekonomije. Analizirali su, kroz oba Zakona, moguću štetu. O tome će raspravljati i na sjednici u petak.

Federalni premijer je, odgovarajući na novinarsko pitanje o kritikama opozicije da se ne grade ceste, podsjetio da “autoceste gradi novac, a ne stranke niti vlade”.

“Imamo slučaj u periodu 2006.-2009., nije bilo akciza, nije bilo novca i nije se ni gradilo. Odjednom se 2009. godine dolazi do novca. Godine 2014. Vlada Nikšića šalje zahtjev za akcize jer su autoceste bile u minusu 173 miliona KM, unaprijed potrošen novac i dalja gradnja onemogućena”, pojasnio je Novalić.

Trenutno, prema njegovim riječima, oni su iz prošlog mandata naslijedili minus od 173 miliona na autocestama.

“Mi, novoj vladi ostavljamo 2,2 milijarde maraka ugovorenog kredita, urađene sve projekte, skroz do kraja autoputa. A ostavljamo im i suficit”, rekao je Novalić.

Govorio je i o finansiranju prve transverzale u Kantonu Sarajevo.

“U procesu je realizacija. Ona će svakako ove jeseni biti oglašena”, rekao je Novalić.