BiH

Federalni premijer

Novalić čestitao Novu godinu uz želju da nam svima bude bolje

01/01/2020

Na federalnom nivou smatra da su riješeni neki od velikih problema, koji su bili karakteristika bh. društva

Federalni premijer Fadil Novalić poželio je svim građanima Federacije BiH sretnu novu 2020. godinu sa “željom da nam svima bude bolje“.

– Za to imamo nekoliko razloga, a prije svega usvojen Program reformi na državnom nivou, koji znači sigurniji i brži put prema NATO-u. To nam daje nadu da ćemo ići putem sigurnosti – izjavio je Novalić Feni.

Na federalnom nivou smatra da su riješeni neki od velikih problema, koji su bili karakteristika bh. društva, kao što je „Zakon o demobilisanim borcima budući da je 20.000 ljudi ušlo u pravo koje im pripada“.

– Istovremeno napomenuo bih da ovogodišnji budžet Federacije BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, garantira da će svi budžetski korisnici dobiti ono što im pripada. S tim smo završili i dugi put restruktuiranja penzionog Zavoda, koji je po prvi put postao budžetski korisnik – rekao je Novalić.

Penzinerima je poručio da su aposlutni propritet društva u rješavanju problema i isplatama penzija.

To je regulisano Zakonom o izvršenju budžeta, gdje je pri definiranju prioriteta u isplati rashoda sa Jedinstvenog računa Trezora FBiH “isplata penzija svrstana kao drugi prioritet odmah nakon servisiranja unutrašnjeg i vanjskog duga“.

Prema tome, očekuje se da neće biti bilo kakvih kašnjenja i poteškoća u isplati penzija u narednoj godini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.