Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić: Ne zanima nas ko je kupio FDS, naredni je Bosnalijek

BiH

Novalić: Značaj usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije
Foto: Fena

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ostao je pri svom jučerašnjem stavu da je je British American Tobacco kupio dionice FDS, iako je svima jasno da je ponudu za kupovinu 39,9% dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) dostavila kompanija CID Adriatic Investments GmbH (CID).

Koliko površno i bez dubljih analiza prilaze rasprodaji državnog vlasništva najbolje svjedoči izjava Novalića, koji je odgovarajući novinaru Patrije da li zna ko je Walther Alexander, poručio „da ga nije ni briga“!

– Nas to ne znaima. Nama se na berzi mogao pojaviti bilo ko s jednom markom više i on bi kupio FDS i mi nemamo obavezu da provjeravamo. Berza garantira da će to prodati najpovoljnijem ponuđaču, dakle onaj ko marku da više to ide. Sve drugo je za istražne organe ako postoji neki problem – istakao je Novalić.

Inače, CID Adriatic Investments GmbH, je ”kompanija” osnovana u Beču maja ove godine, a ima samo dvoje zaposlenih. Direktor je Walther Alexander, inače ime koje se u Beču pojavljuje u 38 kompanija, a većina je na istoj adresi.

O njemu se govorilo i u austrijskom Parlamentu, a bio je vezan za veliku aferu u Italiji oko sumnjivih transakcija – poručili smo Novaliću, ali on je ostao pri svome da to Vladu FBiH i ne treba zanimati!?

Obrušio se Novalić i na silna upozorenja da je FDS prodat za znatno nižu sumu novca nego je realna vrijednost, te kazao da su dvije međunarodne institucije radile procjenu, ali eto one nisu dostupne za javnost!?

Novalić: Značaj usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije

– Špekulacije koje su pojavile, a tiču su eventualne ilegalne prodaje dionica FDS-a su netačne jer je sve odrađeno putem berze i samo je novac bio u pitanju. Vlada FBiH je samo bila vlasnik 39,9 posto dionica u ovom privrednom društvu. Niko nas nema pravo osuđivati, pogotovo ne opozicija. Na ovaj način smo osigurali nastavak poslovanja nekadašnjeg tržišnog lidera, kao i zadržavanje radnika koji su ujedno i manjinski dioničari. Još jednom naglašavam da je od 2007. godine nadležnost za odabir metoda i načina privatizacije prenesena s Agencije za privatizaciju na Vladu FBiH – kazao je Novalić.

No, ipak jednu rečenicu koja je zajednička i opoziciji i Novaliću jeste da „istražni organi treba da odrade svoj dio posla i ispitaju ko je CID Adriatic i njen vlasnik“. Ali, tužilaštva za sada šute što je porazno, jer iskustva u privatizaciji preduzeća u BiH sada su samo sumorne priče u kojima su nestali brojni giganti.

Najavio je i da će prva naredna prodaja Vladinog manjinskog udjela, ispod 25 posto, biti u kompaniji “Bosnalijek”.

Novinari su ga pitali i za stanje u vladajućoj koaliciji u FBiH naročito povodom jučerašnjeg prekida sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta izazvanog neslaganjem partnera o proceduri kojom bi trebalo razmatrati izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.

Premijer je odgovorio da uvijek ima pitanja o kojima se koalicioni partneri mogu slagati ili ne.

– Promet kladionica, zajedno s Lutrijom BiH, od oko milijardu KM u osam mjeseci ove godine pokazuje da je to najveći pojedinačni biznis “a mi ga nismo oporezivali za razliku od drugih zemalja”. Federacija mjesečno tu gubi oko 15 miliona KM – kazao je premijer Federacije BiH.

Potvrdio je da Vlada FBiH traži održavanje vanrednih sjednica oba doma kako bi, nakon jučerašnjeg prekida u Domu naroda, parlamentarci ipak mogli razmotriti odluku o zaduženju Federacije po osnovu aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

– Vlada ne traži ove vanredne sjednice zato što nema novca već što se nepotrebno plaćaju negativne kamate za zadržavanje novca od već pristigle tranše MMF-a – rekao je premijer Vlade FBiH .

Kladionice su kao droga

Za kladionice je kazao kako je bitno da se pošast zvana kladionice ne širi i počne smanjivati.

“Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, uprkos tome zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Evropi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija”, jasan je bio Novalić.